2000 lejes pénzbírságot kapott Gheorghe Funar, mert a lovak nyelvének nevezte a magyart

ÁLLAT
2015 március 19., 13:32
comments 130

Megbírságolta Gheorghe Funart, Kolozsvár volt polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amiért tavaly októberben a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában a "lovak nyelvének" nevezte a magyar nyelvet.

A határozat szerint Funarnak 2000 lejes (csaknem 140 ezer forintnak megfelelő) büntetést kell befizetnie a Kolozs megyei adóhivatalnál, a diszkriminációellenes hatóság őt elmarasztaló határozatát pedig egy országos napilapban kell publikálnia.

A magyarellenességéről elhíresült volt polgármestert, aki függetlenként indult a novemberi elnökválasztáson, Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora panaszolta be a diszkriminációellenes hatóságnál. (MTI)

Kapcsolódó idézet:

"Bevallom, irigylem szomszédaink pökhendiségét, irigylem még a nyelvüket is, amely vad és szépséges, de szépségében nincs semmi emberi, egy másik univerzum erőteljes és pusztító, imára, ordításra és sírásra alkalmas hangzásaival a pokolból tör föl, hogy megörökítse hangját és fényét. Noha csak a káromkodásokat ismerem ezen a nyelven, végtelenül tetszik nekem, nem tudok betelni a hallgatásával, elbűvöl és megdermeszt, nem tudok ellenállni kedvességének és borzalmasságának, ezeknek a nektáros és ciános szavaknak, amelyek olyan jól megfelelnek az agónia követelményeinek. Magyarul kellene kilehelni a lelkünket – vagy le kellene mondani a halálról."

- Emil Cioran román filozófus a magyar nyelvről

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.