Jöhet az európai energiaunió

eu
2015 március 19., 19:09
comments 69

Az Európai Unió állam- illetve kormányfői kivétel nélkül elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett - jelentette be csütörtök este, az uniós csúcstalálkozó első napirendi pontjának megtárgyalását követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A lengyel politikus úgy vélte, hogy egy hatékony energiaunió alapvetően javíthatja az energiaellátás helyzetét Európában, olcsó, biztosított és fenntartható energiaellátást garantálva a tagországok, a vállalatok és az állampolgárok számára egyaránt.

Tusk úgy fogalmazott, hogy jó és kemény volt az első vita a témában. A volt lengyel kormányfő videóüzenetében arról is beszámolt, hogy a tagállami vezetők mind beleegyeztek abba is, hogy felgyorsítják a kapcsolódási pontok kiépítését, ami kulcsfontosságú a jól működő egységes piachoz. Emellett azt is minden állam- illetve kormányfő támogatta, hogy a gázpiacon nagyobb transzparencia jöjjön létre.

"Így beszállítóink nem élhetnek vissza helyzetükkel, hogy megsértsék az uniós jogot és rontsák energiabiztonságunkat"

- húzta alá Donald Tusk, nyilvánvalóan az oroszokra utalva.

Egy februári háttérbeszégetésen Orbán Viktor arról beszélt újságíróknak, hogy az uniós energiapolitikával kapcsolatban komoly konfliktusokra számít a következő időszakban, akár már az Európai Tanács márciusi ülésén.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt