Hamisan vádolták Korán-égetéssel az agyonvert és felgyújtott afgán nőt

2015 március 22., vasárnap 15:02
321

Hamisan vádolták azt az afgán nőt, akit csütörtökön Kabul központjában agyonvert, és megégetett a feldühödött tömeg, mert elterjedt róla az a hír, hogy állítólag elégette a muszlim szent könyv, a Korán egyik példányát – közölte Mohamed Zahir tábornok, kabuli rendőrkapitány. A temetésen azt mondta:

„A múlt éjszaka átnéztem az összes dokumentumot, és semmiféle bizonyítékot nem találtam arra vonatkozóan, hogy Farhunda kárt tett volna a Koránban. Teljesen ártatlan volt.”

A rendőrkapitány ígéretet tett arra is, hogy a lincselés résztvevői megkapják büntetésüket. 13 embert, köztük 8 rendőrtisztet már őrizetbe vettek az afgán hatóságok. A neten az utóbbi napokban elterjedt videó szerint a helyszínen tartózkodó rendőrök nem akadályozták meg, hogy a férfiakból álló tömeg fényes nappal halálra verje, és felgyújtsa a 27 éves nőt.

Asraf Gáni afgán elnök elítélte a kegyetlen gyilkosságot, de pénteken egy afgán hitszónok és egy rendőrségi tisztségviselő is helyeselte a tömeg tettét. Nadzsibulla, Farhunda bátyja elmondta, hogy a húga az iszlám tanulmányok oktatója volt, és tagadta a szülők korábbi kijelentéseit, miszerint pszichés problémákkal küzdött volna. Ezt csak azért mondták, hogy megvédjék a családot a további támadásoktól.

Farhunda mai temetésén több százan vettek részt, köztük politikusok és tisztségviselők. A koporsóját a szokásoktól eltérően nők vitték a vállukon.

Afgán civil aktivisták cipelik a brutálisan meggyilkolt Farhunda koporsóját Kabulban (Fotó: Wakil Kohsar / AFP)

A nőket továbbra is másodrangú állampolgárként kezelik Afganisztánban. A tálibok uralma idején nem járhattak iskolába, nem dolgozhattak. és férfi kísérő nélkül nem hagyhatták el az otthonaikat. Miután 2001-ben megbukott a tálib rezsim, a nők helyzete sokat javult, de az utóbbi időben megint visszalépés tapasztalható. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt