A ritka pillanat, amikor az afgán nők kiálltak egy megtámadott társukért

Afganisztánban elég sok minden elég rossz, de a sok rossz között is a legrosszabb a nők helyzete - erről még az Indexen írtam bővebben. Ennek részben az is oka, hogy az évszázadok óta férfiuralom alatt élő nők alig szoktak kiállni magukért, pláne egymásért. Ezért is volt szokatlan, feltűnő, egyben felemelő látvány, hogy

a hétvégén nők cipelték a vállukon egy meggyilkolt nőtársuk koporsóját egy kabuli temetésen.

Hagyományosan ez a feladat az elhunyt családjának férfijaira hárul, ők azonban most csak védősorfalat vontak a koporsót cipelő nők köré.

A koporsóban Farkhunda, egy 27 éves nőt temettek.

Farkhunda egy helyi iskolában tanított a Koránról a gyermekeknek. E szerepében keveredett konfliktusba egy helyi mullával, aki hamis idézetekkel pakolt tele tawizokat - ez egy kis szelence, amibe a Koránból vett idézeteket tesznek a hívők a gonosz távoltartására.

A mulla bosszúból azzal vádolta Farkhundát, hogy elégette a Korán lapjait, mire mecsetének feldühödött hívei a nyílt utcán, több rendőr szeme láttára agyonverték a nőt. A brutális gyilkosságot a kabuli rendőrség szóvivője a Facebookon még ünnepelte is, Farkhundát pedig eretneknek bélyegezte. Azóta állítólag már bocsánatot kért, bár a bocsánatkérő poszt linkje már nem működik.

A szokatlan temetésen a tömeg Allahot éltette, és követelte a gyilkosok bíróság elé állítását. Ashraf Ghani afgán elnök közleményben ítélte el az "aljas támadást". Azt is mondta, hogy az eset rávilágít, hogy a tálibok elleni küzdelemmel elfoglalt rendőrök elhanyagolták egyik fontos feladatukat, a közösségek védelmét. (Via Vocativ)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.