A Duma egyetlen képviselője, aki a Krím annektálása ellen szavazott, most száműzetésben él

külföld
2015 március 25., 08:11
comments 34

Kicsit több mint egy éve, mikor a krími oroszbarát vezetők és Putyin megegyezett arról, hogy az Ukrajnához tartozó félszigetet Oroszországhoz csatolják, Putyinnak szükése volt az orosz parlament, a Duma jóváhagyására is. Az ülésen jelenlévő képviselők közül mindenki az annexió mellett szavazott, kivéve két politikust: egyikük tartózkodott, a másik, Ilja Ponomarev pedig nemmel szavazott.

Azt mondja, azért tett így, mert attól félt, hogy az elcsatolás ellenségekké teheti Ukrajnát és Oroszországot, ezt pedig Ponomarev mindenképp szerette volna elkerülni, hiszen Ukrajnában nagy számú orosz kisebbség él, és a két államnak mélyre nyúlnak közös kulturális és történelmi gyökerei.

„Viszont ha területet veszel el egy másik országtól, akkor ide jutsz. Az háborús cselekedet.”

- mondta a képviselő a Washington Postnak.

A Post tudósítója személyesen találkozott Ponomarevvel, mert a képviselő már nem él Oroszországban. A szavazás után, mikor egy alkalommal rövidebb időre az Egyesült Államokba látogatott, a tudtára adták, hogy többé nem mehet haza. Otthon azzal vádolják, hogy pénzt vett el egy technológiai cégtől.

Ponomarev szerint az orosz kormánynak így kényelmes, nem akartak a Nyemcov-gyilkosság után újabb ellenzéki mártírt csinálni senkiből. Ráadásul a képviselőt mentelmi joga miatt csak nagyon nehezen tudták volna felelősségre vonni otthon.

A politikus így viszont hivatalosan továbbra is képviselő, még a szavazókártyáját is sikerült visszacsempésznie Moszkvába, hogy hivatalosan ne hiányozzon a Duma üléseiről. Képviselőségét viszont csak akkor tarthatja meg, ha megfelel bizonyos törvényi előírásoknak, csak turistavízummal tartózkodhat az Egyesült Államokban, és nem lehet amerikai bankszámlája sem. De politikus szerint nem csak ez nehezíti kinti életét, hiányoznak neki a gyerekei is, felesége pedig hónapokig élt rettegésben Oroszországban, mielőtt ő is elhagyta az államot.

Ponomarev szerint az ellenzék helyzete valóban nagyon rossz Oroszországban, de a nyugati beavatkozás kontraproduktív lenne. Szerinte a Nyugatnak inkább Ukrajnát kellene segítenie, akár fegyverrel is. Ráadásul Putyin magas támogatottság mutatói sem annyira rémisztőek, hiszen Ponomarev szerint csak a háborús pszichózis miatt nyilatkoznak ilyen sokan pozitívan az elnökről. Így volt ez 1914-ben II. Miklós cárral is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.