Első hazai rövidfilm pitch fórum

Friss Hús
2015 március 25., 11:01

A Friss Hús Nemzetközi rövidfilmfesztivál hamar a hazai fiatal filmesek egyik legfontosabb eseményévé nőtte ki magát. A fesztiválon idén immár harmadik alkalommal mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt magyar és nemzetközi rövidfilmesek. Szuper lesz, többek között az idei Oscar díjas rövidfilmet, a Phone Call-t is bemutatjuk, szombaton 17.00 órától a Toldiban.

photo_camera Artwork Horváth Panna Fogas mese című filmtervéhez

Idén első ízben szakmai programsorozatot is szervezünk a Friss Hús keretében - amelynek legfontosabb eleme az első magyar rövidfilm pitch fórum lesz. A rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben levő projektjeik prezentálására és azok megvitatására.

Több mint 50 filmtervet kaptunk és az alábbi 10 terv kapott lehetőséget a bemutatkozásra:

Emil Goodman: Sina és Koré 2.
A bolygó megteremtése után az Istenek és az emberek harmóniában élnek együtt, de T-nek, a teremtmények egyikének a kíváncsisága határtalan. Megtalálja a Szemet, aki elárulja neki, hogy a választ a kérdések kérdésére Koré könnye rejti. A szem alattomos tervet eszel ki, aminek az eszközévé teszi T-t.

Gelley Bálint: Gyilkos bálnák
Felriadva egy idillikus álomból, hősünk egy szürreális, rémálom-szerű világban találja magát. Útra kel, hogy visszaszerezze az elveszett harmóniát, de olyan erőkkel szembesül, amelyek felett nincs hatalma. A küzdelme végén vereségét elfogadva újra megtalálja a nyugalmat.

Horváth-Molnár Panna: Fogas mese
Polli utál mindent, főleg mosolyogni. A helyzetet tovább rontja, hogy egy nap még a foga is kitörik, sőt, kitört foga életre kel, majd eliramodik. A lány furcsa világokon át üldözi, egyre szürreálisabb kalandokba keveredik, de a végső próbatétel során a valósággal kell szembenéznie.

Lőrincz Nándor - Nagy Bálint: Felülnézet
Éjjel. Fiatal házaspár szeretkezik, mikor hirtelen megszólal az utcán autójuk riasztója. A zajt egy “lomis” család okozta, akik az ablakuk alatti tárgyakat őrzik. Gábor az utcára siet, hogy odébb parkoljon, de véletlenül elüti az egyik kisgyereket. A szerencsétlen baleset drámai konfliktust eredményez, amit Gábor kislánya az ablakból néz végig.

Mayer Bernadett: Felszín alatt
Pondor Krisztián, egy negyvenes éveiben járó, monoton munkát végző férfi, akinek éppen olyan a hangja, mint Bobbynak a Dallas című sorozatból, egy nap megment egy vak nőt az ellenőrök karmai közül. A két magányos ember egymásra talál, amit a nő kamaszlánya nem néz jó szemmel. Mire a lány végre bizalmába fogadja a férfit, Krisztián agyában egy szexuális kudarc után átkattan valami, s egyértelművé válik, hogy a férfi egy pszichopata.

Nagy Gergő: Erős áll
Egy harmincas férfi fantomképet készít a rendőrségen az alkalmi nőjéről, aki meglopta és szó nélkül elhagyta. De kiderül, hogy sem az állára, sem az orrára nem emlékszik rendesen.

Nagy Zoltán: Ráadás
A Ráadás című rövidfilmterv főszereplője egy negyvenes, magányos hegedűtanárnő, aki egy nap rájön, hogy félresiklott élete egy gyerekkori traumához köthető, ezért felkeresi régi zenekartársnőit, hogy az akkori karmesterük nyolcvanadik születésnapjára újra összeálljon a zenekar egy meglepetéskoncertre. Így elindul egy lelki úton végbemenő nyomozósztori, ahol a megkeresések mögött az áll, hogy kiderítse, vajon a többiek is áldozatul estek-e a karmester molesztálásainak, és hogy közösen vehessenek elégtételt a karmesteren.

Szabó Szonja: Lányöltöző
A Lányöltöző egy gyerekkori barátság történetét meséli el, 1959 őszén, Budapesten. Jankó és Feri kilenc évesek, életüket összefűzi a közös csínytevések, a partizánosdi, az első szerelem élménye. Nem is sejtik, hogy barátságuk milyen veszélyes. Feri munkásőr apja feljelenti Jankó apját, aki az ötvenhatos események résztvevője volt. A férfit felakasztják.

Szakonyi Noémi Veronika: Disznóvágás
A két ember közötti harmónia sok esetben csak látszólag létezik. Ahogy kilépnek a megszokott közegükből, a gondosan felépített párkapcsolati mechanizmusok nem működnek tovább: elég egy kívülről érkező konfliktus, és személyiségük különbözősége fokozatosan eltávolítja őket egymástól. A kamaradráma keretét egy diszóvágás adja.

Szilágyi Fanni: Minden vonal
Magdi, aki egy kicsit jobban irtózik a szüléstől, mint egy átlagos hasonló korú nő, kénytelen elkísérni terhes barátnőjét egy irracionális utazásra. Az út során megváltoznak radikális nézetei, nyitnia kell a csoda és a sorsszerűség felé, különben képtelenség lenne feldolgoznia az eseményeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.