Az önkormányzat meghátrált: egyelőre megúszta a Madách tér, hogy bódéfaluvá váljon

Budapest
2015 március 25., 15:16
comments 49

Hosszas huzavona után, végül a tavalyi önkormányzati választások elé időzítve, júliusra fejeződött be a VII. kerületi Madách tér felújítása. A korábban hatalmas parkolóként funkcionáló terület bár túl zöld ugyan nem lett, de mindenképp egy barátságosabb és használhatóbb terület jött így létre.

Ebben a térben látta meg a fantáziát Erzsébetváros két szocialista képviselője is, akik öt éven át, 2015-től kezdve 2019-ig minden nyárra, egész pontosan öt hónapra bérbe adták volna a teret a Belvárosi Rendezvényiroda Kft-nek, hogy ott Borsétány néven bódékat állíthassanak. A tervek szerint a bódék mellett borkulturális kiállítások, borászati információs stand, fotókiállítás a szőlőről és a borról, valamint irodalmi happeningek is helyet kaptak volna.

photo_camera A felújított Madách tér látványterve Forrás: vattamanyzsolt.hu

A Kispál Tibor és Devosa Gábor által jegyzett javaslatot az önkormányzat honlapjáról elérhető dokumentum szerint (a link mögött egy 40 megás csomagolt fájl lapul, a 23. napirendi pont tartalmazza a vonatkozó információkat) határozati javaslat formájában támogatta Vattamány Zsolt fideszes polgármester is*. A kérdés szerda délután került volna a képviselő-testület rendkívüli ülésén napirendre, de végül a szocialista képviselők visszavonták a napirendi pontot, a militarizált közhangulatra hivatkozva.

Az ötlet ugyanis, hogy öt éven át évente öt hónapra

200 m2 nagyságú területen kereskedelmi célú faház, 36 m2 nagyságú területen kereskedelmi célú pavilon, 16 m2 nagyságú területen színpad, 20 m2 nagyságú területen kiállítási terület, 60 m2 nagyságú területen a kereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó vendégtér, valamint 8 m2 nagyságú területen információs építményt

emeljenek, alaposan kiverte a biztosítékot a környék lakóinál, a szerdai ülésre is tucatnyi lakos érkezett, hogy kifejezze nemtetszését, de úgy tudjuk, hogy más fórumokon is tiltakoztak a bódék ellen. A konfrontációra végül nem került sor, mivel a képviselők már az ülés legelején visszavonták a javaslatot.

Hogy ezek után mi lesz a Borsétány sorsa, és a képviselők tervezik-e még a Madách Imre tér beépítését, arról levélben megkérdezzük a javaslatot benyújtó két képviselőt. Amint kiderül valami, beszámolunk róla.

* javítás, 2015. március 26: Az önkormányzat tájékoztatása alapján a Kispál Tibor és Devosa Gábor által előterjesztett javaslatot a Képviselő-testület napirendre tűzte, melyhez a határozati javaslatok megszövegezését szintúgy a képviselők készítették, illetve fogalmazták. Ebből tehát nem következik, hogy Vattamány Zsolt polgármester támogatta volna a javaslatot. A hibáért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.