Börtönbüntetésre ítéltek egy tanárt Kiskunhalason

Tbg
oktatás
2015 március 26., 14:25
comments 182

A vád szerint a tanár kirándulások és táborok alkalmával alkoholfogyasztást engedélyezett tanítványainak, valamint jelenlétükben vulgáris és obszcén tartalmú kifejezéseket használt, írja az MTI.

A nem jogerős büntetése a tanerőnek, amit a járásbíróság kiszabott: egy év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetés.

"Sallay Sándor bíró hangsúlyozta: a 25 sértett, valamint a szülők vallomása alapján megállapítható, hogy a vádlott bűnös, mert pedagógusként hátrányosan befolyásolta a rábízott fiatalok nevelését, erkölcsi, érzelmi és értelmi fejlődését" - fogalmaz az MTI.

A tanár a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnáziumban tanított, ahol az eljárásban sértettként megnevezett 25 fiatal közül 24-nek az osztályfőnöke volt.

A pedagógus az osztályát évente több alkalommal kirándulásra, illetve táborba vitte, ahol az ő engedélyével alkoholt ittak a diákok.

Egy 2011-es kiránduláson ő is együtt fogyasztott alkoholt a diákjaival, ekkor már nem tudta kontrollálni, hogy a fiatalok mennyit isznak, így több diák ittas állapotba került. Az alkoholfogyasztásban a vádlott aktívan közreműködött, a fiatalok kontroll nélkül, tetszőleges mennyiségben fogyasztottak a későbbi kirándulásokon is alkoholt.

A vádlott a diákok jelenlétében vulgáris és obszcén tartalmú kifejezéseket használt, valamint a fiúk figyelmét felhívta egy homoszexuális tartalmú internetes oldalra is. A tanár a kirándulásokon szexuális tartalmú beszélgetést folytatott a fiatalokkal, megjegyezve, hogy a lányok közül ő melyiket fektetné le. Az iskolában és a kiránduláson is szólt továbbá egy meleg pornószínészről, és rendszeresen beszélt a sértetteknek a saját szexuális életéről.

A pedagógus a diákok által létrehozott Facebook-csoport oldalára is obszcén tartalmú bejegyzéseket írt, amelyeket a tárgyaláson felolvastak.

A bíróság ismertette, hogy a vádlott az eljárás során nem vallotta magát bűnösnek, ugyanakkor elismerte, hogy a kirándulásokon korlátozott mennyiségben, ellenőrzött keretek között engedélyezte az alkoholfogyasztást. Elmondta azt is, hogy valóban beszélt a saját szexuális életéről a diákoknak, valamint a "melegpornóról" is.

A diákok nem vallottak a tanár ellen, nem ismerték el, hogy a vádlott rossz hatással volt rájuk, de ebben az esetben ezt tőlük nem is lehet elvárni. A bíró ezt nem nevezte döntő momentumnak, mert indoklása szerint egy pedagógusnak a gyerekek személyiségét nem lehet rombolnia, vele szemben nem ez az elvárás.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője bűncselekmény hiányában, felmentésért nyújt be fellebbezést. A per másodfokon a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.Kiskunhalas református gimnáziuma nem először kerül be a hírekbe közoktatása révén: itt működik az az iskola is, ahol 15 éve vezették be a diákok és szülők együttműködésével a nem kötelező, de a Hvg beszámolója szerint mégis igen sikeres drogtesztet.

2012-ben pedig ugyancsak ebben a városban bocsátottak el egy tanárt, mert diákjai súlyosan bántalmazták egymást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.