Obama interjút készített a Wire írójával

külföld
2015 március 27., 07:29
comments 99

Barack Obama éppen nagy interjúkörút közepén van, a Vice-tól a Buzzfeeden át a Huffington Postig sorra készültek vele a hosszabb beszélgetések. De ez most valami teljesen más zajlott le, a Fehér Ház Youtube-csatornájára magyar idő szerint csütörtök éjjel felkerült videón ugyanis Obama vette át a kérdező szerepét, hogy 12 percen át faggassa minden idők legjobb televíziós sorozatának az íróját, David Simont.

A Wire (magyarul Drót címen futott) ha valakinek nem lenne meg, öt évadon át mutatja be Baltimore életét, a drogkereskedelemtől a szakszervezetek működésén át a politikáig és persze főleg a rendőrség munkáját. A hiperrealisztikus sztorira felhúzott, nagyszerű karakterekkel teletömött sorozatot nagyon lelkes kritikai fogadtatás kíséri már évek óta, alig van olyan sorozatokat minősítő lista, amin a Wire ne lenne minimum dobogós.

De ez még önmagában persze kevés lett volna Obama stábjának ahhoz, hogy megszervezzen egy beszélgetést Simonnal: a sorozat fő témái, úgy mint a rendőrség és a fekete lakosság kapcsolata, a kábítószerrel való visszaélésekért kiszabott súlyos büntetések és a túlzsúfolt börtönök mind olyan témák, melyek borzasztóan aktuálisak a jelenlegi amerikai kontextusban is. Simon, aki kifejezett hangos kritikusa a jelenlegi amerikai kormány drogpolitikájának, nem fogta vissza magát az interjú során sem.

Amit a kábítószerek nem rombolnak le, a drogok ellen vívott háború töri darabokra.

- mondja minderről Simon. Obama persze nem csak kérdezett, a 12 perces beszélgetés során saját álláspontját is kifejtette, főleg arról, hogy a túl sok letartóztatott ember nem csak gazdasági, de társadalmi igazságosság szempontjából is probléma. És hogy miközben nagyon sokba kerül az őrzése kisebb kábítószerrel való visszaélés miatt letartóztatott fiatal férfiak, a börtönben sokszor valóban belesodródnak a bűnözés világába. Amikor kikerülnek, priusszal és munka nélkül, nagyon nehéz elkerülni, hogy ne kerüljenek vissza a börtönbe.

Ezt az üzenetet, azaz hogy rengeteg befizetett adó elköltéséért cserébe csak egy egyre súlyosabb társadalmi problémát termel újra a jelenlegi igazságszolgáltatási rendszer, egyes elemeit már a republikánus politikusok is elkezdték elfogadni. De ennek ellenére sem sikerült még keresztülvinni olyan változtatást, ami kevésbé szigorúan büntetné a kábítószerrel való kisebb visszaéléseket. A jelenlegi adminisztráció igazságügyi minisztériuma ugyan végigvitt több enyhítést is, de az igazi munka a kongresszusra fog várni.

Ja, és Obama kedvenc karaktere a homoszexuális útonálló, Omar volt. Ami durván is hangozhat, ha valaki nem látta a sorozatot, de annak, aki nézte, ez egy tökéletesen érthető döntés. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.