Ki nem találnád, melyik jeles történelmi személyiségünk beszélt még előszeretettel a "dolgozó kisemberekről"

Történelem
2015 március 28., 10:54
comments 324

Hát persze, hogy Rákosi Mátyás!

orban_rakosi

Álljon hát itt néhány idézet egyenesen az ősforrásból, ahol a párt és az ország egykori ura majdnem olyan lelkesedéssel beszél a dolgozó kisemberekről, mint Rogán Antal, vagy akár a párt és az ország mai ura, Orbán Viktor. Igaz, Rákosi még nem vitte el olyan messzire a retorikát, mint a maiak: neki nem volt szükséges, hogy az is megjelölje, hogyan dolgozunk mi, a kisemberek ("keményen"). (Kun Béla beszédeit még nem néztük át.)

image001

"Pártunk az ipari munkások, a parasztok, a haladó értelmiség és a dolgozó kisemberek pártja."

"Ki kell nyitni a párt kapuit és minden rendes munkást, parasztot, dolgozó kisembert be kell hozni a pártba."

"Különösen nekünk magyar kommunistáknak kell ezen a téren is elől járnunk és mindenütt védeni a kisemberek vagyonát és tulajdonát."

"Én emlékszem, hogy amikor a stabilizációról tárgyaltunk, egyesek megjósolták, hogy a jó pénzzel együtt a más országokban tapasztalható, úgynevezett stabilizációs válság is föl fog lépni. Ennek folyamán - mondták a jósok - a kisiparosok, a kisemberek úgy fognak hullni, mint ősszel a legyek és a faluban is megjelenik a régi, rossz idők elmaradhatatlan tartozéka, a végrehajtó és a dobra került birtok. Én akkor azt vallottam, hogy ezek a jelenségek nem feltétlen velejárói a stabilizációnak. Most, egy esztendő távlatából örömmel állapíthatom meg, hogy ebben is nekünk, kommunistáknak lett igazunk. A kisembereknek most is rengeteg a gondja, de senki sem állíthatja, hogy hullnak, mint ősszel a legyek."

"A magyar demokráciának és a Magyar Kommunista Pártnak egyik büszkesége az, hogy a rengeteg baj és nehézség dacára a dolgozó kisember érzi, hogy a kormányzat, a felsőbbség a régi rendszerrel szemben nem nyomja, hanem segíti, támogatja, a hóna alá nyul és igyekszik talpraállítani őket."

Akinek tetszett, újra nekimehet az Orbán vs. Rákosi kvízünknek!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.