Nem készült el időre a DiPerTe oltás

Nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a DiPerTe oltások oltóanyagát a gyártó cég, jelentette be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A nevével ellentétben nemcsak három, hanem összesen öt betegség – a névben jelzett torokgyík, szamárköhögés és tetanusz mellett a gyermekbénulás és a HIB okozta agyhártyagyulladás – ellen immunizáló, a szakmában ezért ötkomponensű védőoltásnak nevezett oltással normálisan a csecsemőket háromszor oltják, aztán egy és két éves koruk között újraoltják.

Az ÁNTSZ az oltóanyag hiánya miatt ideiglenesen megváltoztatta az oltási rendet, így a 2015-ben született gyermekeket 2, 4, és 6 hónapos korukban oltják majd, a 2013 október-decemberében születetteket pedig 21 hónapos korukban oltják újra.

Az ÁNTSZ szerint pánikra nincs ok, az oltási időpontok eltolása nem befolyásolja a védettség kialakítását és megfelel az oltóanyag úgynevezett alkalmazási előírásának.

De hogy semmiképp ne legyen baj, májusban átmenetileg két másik oltóanyagot is alkalmaznak a gyerekek beoltására. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.