A fekete és dél-amerikai származású kutatónőket folyton takarítónak nézik

életmód
2015 március 31., 07:18
comments 81

Hatvanból hatvan fekete és dél-amerikai származású (latina vagy hispanic, kinek melyik a pc-bb) kutatónő közül hatvan számolt be arról, hogy hátrányos megkülönböztetés éri származása miatt a munkahelyén, és többen is azt tapasztalják, hogy folyton takarítónőnek nézik őket.

A kutatásból az is kiderült, hogy amikor az első osztályos gyerekeket megkérik, hogy rajzoljanak le egy tudóst, mindenféle embert rajzolnak, a másodikosok viszont már egyöntetűen fehér bőrű, szemüveges férfiként képzelik el a kutatókat.

A Kaliforniai Egyetem nemrég közzétett tanulmánya szerint a nem fehér bőrű nőnemű kutatók a genderalapú megkülönböztetés négy típusával szembesülnek:

  • úgy érzik, hogy folyton bizonyítaniuk kell kompetenciájukat, és nem engedhetik meg maguknak, hogy akár csak egyetlen hibát is elkövessenek
  • folyamatosan egyensűlyozniuk kell, nehogy túl nőiesnek vagy túl férfiasnak találtassanak
  • gyakran szembesülnek az anyasággal kapcsolatos problémákkal
  • mivel egy munkahelyen kevés nő van, versengeniük kell egymással a nőknek kiosztott egy-két helyért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.