Napokon belül újraindulhat az LHC részecskegyorsító

fizika
2015 március 31., 15:56
comments 31

A CERN vezetői szerint már ezen a hétvégén megindulhatnak az első protonnyalábok a feljavított Nagy Hadronütköztető (LHC) részecskegyorsítóban, miután sikerült a rövidzárlatot okozó törmeléket eltávolítani.

Forrás: CERN
photo_camera Forrás: CERN

A svájci Genf mellett található európai részecskefizikai laboratóriumban, múlt héten tervezték újraindítani a részecskegyorsítót, két évig tartó fejlesztések után.

Ezzel az LHC energiaszintjét a korábbi 8 TeV (terra elektronvolt)-ról 13-ra emelték. Ez 1-2 év múlva 14 TeV-ra emelkedhet. A nagyobb energiák segíthetnek bizonyítékot szolgáltatni szuperszimmetria elméletre, amely a részecskefizika standard modelljének kibővítését adhatja. Továbbá, a sötét anyagot alkotó részecskéket is feltárhatják. A sötét anyag alkotja az univerzumban lévő anyag 85%-át.

Az újraindítás előtti tesztek során a mérnökök egy rövidzárlatra lettek figyelmesek. Ezt egy szupravezető mágnes biztonsági berendezésének részét képező, dióda dobozba került fém törmelék okozta, amely rövidzárlatot csinált a mágnes áramforrásában.

A mérnökök első próbálkozása a törmelék eltávolításra úgy tűnik sikeres volt. Március 30-án egy elektromos kisülést küldtek végig a problémás áramkörön, hogy elégjenek a hibát okozó fémdarabkák.

A mai tesztek arra utalnak, hogy ez a procedúra rendben működött és eltűnt az elektromos rövidzárlat. A mérnökök most visszarakják a megfigyelő és biztonsági berendezéseket az áramkörre, mielőtt azt újra üzembe lehet helyezni. Ezzel hétvégéig el is készülhetnek és akkor már elvileg semmi nem állja útját az LHC újbóli elindulásának.

Ha ez a gyors megoldás nem működik, az több hónapos csúszásokat tudott volna okozni. A törmelék manuális eltávolításához föl kellett volna melegíteni szobahőmérsékletre az 1.9 kelvinen (–271.2 celsius) üzemelő mágneseket, majd ismét lehűteni.

(via Nature)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.