A Palesztin Hatóság szerdán csatlakozott a Nemzetközi Büntetőbírósághoz

A hágai ceremóniára több mint száz ország diplomatái mentek el, Izrael azonban tüntetőleg távol tartotta magát a rendezvénytől.

Jogvédő szervezetek ünnepelték a palesztinok csatlakozását, mivel szerintük ezzel a jövőben a vitás kérdéseket jogi, és nem erőszakos eszközökkel oldhatják majd meg. Ugyanakkor Izrael szerint mindez árt a békefolyamatoknak, és ezért ők nem is fognak együttműködni a bírósággal. 

Gáza 2015 március 31-én (MOHAMMED ABED / AFP)

Április elsejétől az ICC ügyészeinek jogi felhatalmazása lesz, hogy minden palesztin területen vagy palesztin állampolgárok által elkövetett bűnügyet kivizsgáljon. Az ICC pont olyan esetekben jár el, amikor a helyi hatóságok és az igazságszolgáltatás már képtelen kezelni egy-egy szituációt. A bíróság joghatalma arra a 122 tagállamra terjed ki, melyek önként vállalták a tagságot. Izrael nem tagja a bíróságnak, azaz arra a közeljövőben sem lehet számítani, hogy izraeli polgárok kerülnének a bíróság elé, hisz ott nekik akkor sem kell megjelenniük, ha beidézik őket.

Izrael nagyon hevesen támadta a palesztinok felvételét, nyugati szövetségeseinél megpróbálta elérni azt is, hogy állítsák le a bíróság finanszírozását. Korábban a palesztinokat megillető adóbevételek visszatartásával is próbáltak nyomást gyakorolni a Palesztin Hatóságra. (Reuters)