A századvéges Napi Gazdaság titkosszolgálati forrásokból úgy értesült, hogy Magyarország megszállására készül az Iszlám Állam

media
2015 április 01., 08:53
comments 118

A közpénzközeli elemzőintézet tulajdonában lévő, egykor szebb napokat látott gazdasági lap írta meg, hogy titkosszolgálati (!) forrásból értesültek úgy, hogy a dzsihadista terrorszervezet kinézte magának Magyarországot is. Ez nem április elsejei tréfa, mivel a cikket még tegnap délután jegyezték, csak ezidáig ellebegtünk egymás mellett az interneten.

islamic-state-twitter

Az információk egy olyan térképre épülnek, amelyek az IS tervezett kalifátusát ábrázolják, és melyen Magyarország is látható meghódítandó területként. Csak ehhez nem kellett volna titkosszolgálati források, ezek a térképek amúgy eddig is léteztek, hasonló kalifátustérképek tavaly nyár óta keringtek az interneten, többek között mi is beszámoltunk akkor róla.

Ahogy akkor is írtuk, a térképen ábrázolt állam amúgy nagyobb, mint a középkori kalifátus, vagy akár az Oszmán birodalom valaha volt legnagyobb kiterjedése. A térképrajzolók uralkodó logikája az lehetett, hogy azokat a területeket, ahol valaha járt muzulmán katona, hozzácsapták a jövendőbeli államhoz. Így lehet annak része teljes Ausztria is, bár a törökök csak ostromolták Bécset, de megszállniuk nem sikerült

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.