Csak családi pékségekben lehet üdítőt is árulni vasárnap

gazdaság
2015 április 01., 15:13
comments 103

Van néhány értelmetlen szabály az állami családi napon, mint ami például lehetővé teszi, hogy vasárnap ki sem nyitó piacon várja a vásárlókat egy CBA, vagy az, hogy déltől már nem, de reggel hatkor simán vehetünk virágot. De mindent felülír az a szabály, hogy a pékségekben hiába áll ott egy hűtő, tele üditőkkel, amiből vehetsz hétfőtől szombatig, de vasárnap nem. Van, ahol kávét nem adnak. Hiába van nyitva a pékség.

vasarnapi

Másfél hete kérdeztük meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy mi indokolja ezt a szabályt. Most jött meg a válasz. Hiába készült kilenc napig, indoklás az nincs benne.

Előbb idézem szó szerint, aztán megpróbálom megfejteni.

1. rész - amiből kiderül, hogy tényleg nem lehet minden pékségben üdítőt venni

"A  kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény kimondja: az általános szabályoktól eltérően a kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzlet kiskereskedelmi napokon 5 óra és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 óra és 12 óra között nyitva tarthat. Az Ön által említett üzlet – feltételezve azt, hogy a legtöbb pékség eleve kisebb, mint 200 négyzetméter – egyébként is kinyithatna és a kereskedelmi hatósághoz történő bejelentésében megjelölten árusíthatja a termékeit, amennyiben a tulajdonos, vagy segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet."

Szóval, egy pékség csak akkor árulhat üditőt is vasárnap, ha a pult mögött a tulajdonos vagy a családtagja áll, esetleg mindkettő, hiszen akár a boltban is együtt töltheti a vasárnapot a család. Ha nem, akkor le lehet lakatolni a hűtőt egy napra.

2. rész - amiben felvillant egy kiskaput a minisztérium

"Amennyiben az adott pékség – a kereskedelmi hatósághoz történő bejelentésében megjelölten – kiskereskedelmi tevékenység mellett vendéglátási tevékenységet is folytat, úgy vendéglátási tevékenysége keretében árusíthat üdítőt, mert a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény hatálya nem terjed ki a vendéglátási tevékenységre. Ebben az esetben az üzletben vasárnap is meg lehet venni az üdítőt."

Vagyis be kell jelenteni egy kamu tevékenységet, ha befér egy asztal, két székkel, az külön jó, és akkor mehet az üdítő is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.