Egy amerikai srác Kínáig követte az ellopott Iphone-ját, ahol óriási sztár lett, és egy örök barátot talált

életmód
2015 április 01., 14:16
comments 117
  • Matt Stopera a Buzzfeedra írta meg a csodálatos történetének 3. részét, az epikus befejezést.
  • Nagyon-nagyon sok fotóval.
  • Így szól az ő története.

Matt 2014 januárján a kedvenc New York-i bárjában ült, amikor bejött valaki, és ellopta a pultról a telefonját. Már hiába hívta, az ki volt kapcsolva.

Kb. egy évvel később a haverjai nézték az új Iphone-ját, amikor a fotói között találtak vagy 20 képet egy ázsiai fickóról, aki egy narancsfa előtt szelfizett. Először azt hitte, hogy észak-koreai hackerek törték fel az Icloudját, vagy valami hasonló, aztán már csak nevetett rajta. Majd egy hónapig még több kép került oda, például több száz tűzijátékfotó, apró kezek egy autóban vagy egy félelmetes guggoló ember egy koszos ablakon keresztül.

Mattnek egy barátja elmondta, hogy ha a telefonját ellopták, akkor valószínűleg Kínában van, ott végzi a legtöbb lopott Iphone. Matt végül bement az Apple-boltba, ahol elmondták, a régi telefonja még mindig van csatlakozva az Icloudjára, így hát töröltette. Ezzel, gondolta, a sztori véget ért.

Hát nem: miután megírta a történetet, a cikkét lefordították Kínában a Weibóra (ami kb. a kínai Twitter). Órákon belül ez lett a legforróbb téma Kínában, egy rakás ember írt neki a Twitteren, és hamar meg is találták a narancsfás férfit. Matt közben felment a Weibóra, és egy hét alatt 100 ezer követője lett.

Összekötötték a Brother Orange-ként (Narancs Testvér) emlegetett szelfizővel, akivel elkezdtek chatelni, és a férfi meghívta magához. Március 18-ában egyeztek meg. Közben Matt kínai követői – akiknek videókat készített, mert arra kérték, hogy tanítsa őket angolul – „doubi”-nak kezdték el nevezni, ami egy olyan embert jelöl, aki kb. olyan, mint Mr. Bean.

Matt négy átszállással jutott el a kuangtungi városba, a 4,5 milliós Meizuba, amiről (legalábbis addig) még Kínában sem mindenki hallott. Már a gépen is felismerte egy rajongó, de aztán a reptéren (ahol Brother Orange így várta), egy rakás rajongó és médiamunkás fogadta, meg persze a vendéglátója.

photo_camera Matt Stopera és Brother Orange

Amint beültek egy kocsiba (amin Brother Orange feje volt), tolmácsokon keresztül beszélgetni kezdtek, és Matt ekkor visszakapta az ellopott Iphone-ját. Mint kiderült, az először Hongkongba, majd a világ legnagyobb használt mobiltelefon-piacára, Sencsenbe került, itt vette meg Brother Orange unokatestvére. A telefonon maradtak Matt fotói, de még a telefontolvaj néhány képe is. Brother Orange egyébként már augusztusban megkapta, de csak idén januárban kerültek a képei Matt új telefonjára – és Matt új képei is rákerültek a kínai férfi Iphone-jára.

Másnap átmentek egy kisvárosba (amiben 1,5 millióan laknak), Brother Orange éttermébe, aminek a neve: Brother Orange étterme. Ide is kamerák hada követte őket, mindenhol azt akarták tudni, mi Matt véleménye Kínáról meg a helyi kajáról. Matt és Brother Orange narancsfát is ültettek, hogy szimbolizálják az amerikai-kínai barátságot.

Matt találkozott a férfi népes családjával (Brother Orange-nak négy gyereke van, ez megmagyarázza a kis kezeket a fotókon) és egy nagyon híres kínai focistával. Sokan azt hitték, hogy Matt és Brother Orange járnak, hiszen ugyanolyan pólót vettek fel, és együtt iszapfürdőztek.

A harmadik napon egy csomó ember ajándékozott neki használt mobilt. Ezután sajtótájékoztatót tartottak, ahova sokan I LOVE MATT feliratú pólóval érkeztek, és arra kérték, hogy táncoljon (és táncolt). Közben véletlenül egy rakás, számára ismeretlen márka támogatója lett.

Ekkorra már világos volt, hogy gyakorlatilag egy politikai kampánykörútba keveredett (egy kis falu utazó nagykövete lett), de eddigre jól összebarátkozott a vendéglátójával, és egymással, minthogy nem beszélnek egy nyelvet, sajátosan mutogatva értették meg magukat. Igazi bromance alakult ki köztük: együtt táncoltak, karaokéztak, szedték a tealeveleket, látogattak borászatokat, mentek talpmasszázsra, álltak be Charlie Angyalai-pózba, stb.

Végül egy hét után elváltak volna, de aztán együtt mentek Pekingbe (ahol persze Matt elhagyta a mobilját, de végül meglett), és a reptéren egy klipet is csináltak:

A páros Pekingben megtudta, hogy a Weibón több mint 70 millióan olvastak a történetükről, és az már a kínai állami tévét is megjárta.

Matt most már hisz a sorsban, és a barátságukról egy amerikai dokumentumfilm is készül, itt az előzetese:

Brother Orange TrailerBrother Orange Trailer: A story about one of the most unlikely friendships, that could only happen in 2015.You can read about the story now at: bzfd.it/brotherorange

Posted by BuzzFeed IRL on Tuesday, March 31, 2015

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.