Orbán utcájában békésen sem, de a cigányoknál a házat betondarabokkal dobálva is lehet tüntetni

jog
2015 április 02., 17:41
comments 438

A rendőrség egy hete megint megtiltott egy tüntetést Orbán Viktor háza előtt, a XII. kerületi Cinege utcában, amit a TEK amúgy is évek óta lezárva tart.

photo_camera A lezárt útszakasz a Cinege utcában

A Népszabadság arról írt, hogy Bucsek Gábor rendőrségi főtanácsos tiltó határozata szerint azért nem lehetett Orbán háza előtt tüntetni, mert:

  1. a demonstráción részt vevő személyek elkerülhetetlenül rálátást, illetve belátást kapnak az ott található családi házak kertjeibe, az ablakokon keresztül a házakba, ez pedig köztudomásúan azzal jár együtt, hogy a ház lakói nem élvezhetik otthoni pihenésüket
  2. az érintett személyek családi és magánélethez fűződő joga aránytalan korlátozást szenvedne a gyülekezési jog bejelentés szerinti gyakorlásával szemben
  3. a rendezvénytartás miatt a házak tulajdonosai, birtokosai akadályozva lesznek az ingatlanaik szabad birtoklásában
  4. a helybelieknek nem áll módjukban kitérni a rendezvényen elhangzó közlések elől
  5. a közterületnek nincs emblematikus kommunikatív funkciója, nem található ott a közélet szempontjából releváns közintézmény.

A Helsinki Bizottság szerint a fenti pontok egyike sem tiltó ok a gyülekezési törvény szerint.

A jogvédő szervezet a blogján az eset miatt felidézte, hogy 2012 augusztusán viszont a rendőrség engedélyezte, hogy Devecserben a cigányok háza előtt vonuljanak jobbikosok és szélsőségesek a „cigánybűnözés ellen”, és hagyták, hogy egyes tüntetők olyasmiket kiabáljanak, hogy „Cigányok-cigányok”, „Megdögletek!” vagy „Rátok gyújtjuk a házat, bennégtek”, ráadásul a kertbe az utcán talált vagy padkából letört betondarabokat dobáljanak. (Emiatt egy udvaron álló karja meg is sérült.)

A rendőrség nem látta szükségesnek a rendezvény feloszlatását, mondván: a tüntetés alapvetően békés maradt (az erőszak szórványos volt). De hogy miért nem emelték ki a dobálókat és a gyalázkodókat a menetből, azt mondták: inkább eltekintettek tőle, mert az erőszakra amúgy is hajlamos tömeg támadását válthatta volna ki. A Helsinki Bizottság két panaszost képviselve is panaszt tett, mondván, a romáknak foglyul ejtett közönségként nem állt módjukban kitérni az őket gyalázó közlések és a rájuk irányuló erőszak elől. A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a panaszt elutasította.

Cinege utca Devecser
A gyülekezési jog legitim korlátjának tekintette a rendőrség, hogy a demonstráción részt vevők belátást kapnak az ott található családi házakba, illetve kertekbe. A berepülő és sérülést okozó kövek sem voltak erre elégségesek.
Az érintett személyek családi és magánélethez fűződő joga elsőbbséget élvezett a gyülekezési joggal szemben. Itt nem, pedig további jogok (például a testi épséghez fűződő jog) is fenyegetve voltak.
Lényeges volt, hogy a rendezvénytartás miatt a házak birtokosai akadályozva lesznek az ingatlanaik szabad birtoklásában. A szabad birtoklás akadályozása nem volt szempont.
A rendőrség értékelte, hogy a helybelieknek nem áll módjukban kitérni a rendezvényen elhangzó közlések elől, noha azok vélhetően nem ellenük, Cinege utcai lakosok ellen, hanem a kormányzati politika ellen irányultak volna. A helyieknek az őket etnikai hovatartozásuk miatt becsmérlő közlések és az azok által felszított erőszak elől nem volt módjuk kitérni, de ez sem volt elég indoknak a tüntetés feloszlatásához.
A közterületnek a rendőrség szerint nincs emblematikus kommunikatív funkciója, nem található ott a közélet szempontjából releváns közintézmény. Devecser cigányok lakta utcájában úgy tűnik, ez sem volt szempont.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.