Eljárás indult Sarkozy kampánystábjának vezetői ellen

Hivatalos eljárást indított a párizsi ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia elnök 2012-es újraválasztási kampányának két vezetőjét és pártjának ügyvédjét. A gyanú szerint Guillaume Lambert kampányigazgató, Philippe Briand pénztárnok és Philippe Blanchetier ügyvéd hamis számlákkal próbálta elfedni a választási kampány illegális finanszírozását, ezért

csalással, hamisítással, hivatali bizalommal való visszaéléssel és illegális kampányfinanszírozással gyanúsítják őket.

Szerdán reggel mindhármukat őrizetbe vették, kihallgatásuk után döntött az ügyészség az eljárás megindításáról.

Sarkozy kampányának illegális finanszírozását 2014 márciusa óta vizsgálják a párizsi ügyészek, akkor ismerte be Sarkozy kampányfőnökhelyettese, Jérome Lavrilleux, hogy az elnök pártja, a jobbközép UMP hamis számlákkal és dupla könyveléssel próbálta fedezni a kampány túlköltekezését.

Rendőrségi források szerint 18,5 millió eurót (5,6 milliárd forintot) próbáltak meg kettős könyveléssel eltüntetni Sarkozy kampányszámláiról.

A módszer az volt, hogy a kampányban elszámolhatatlan költésekről a kampánygyűléseket szervezp Bygmalion nevű kommunikációs cég hamis számlákat állított ki: olyan rendezvényekért számlázott az UMP-nek, amiket valójában nem tartottak meg.

A kampányigazgató Guillaume Lambert, aki jelenleg a délkelet-franciaországi Lozere megye prefektusa, elismerte, hogy tudott a hamis számlákról. Nicolas Sarkozy, akit eddig nem hallgattak ki, korábban tagadta, hogy bármit is tudott volna a történtekről. (MTI)