Másfél száz áldozata van az Atacama-sivatagban az áradásoknak

külföld
2015 április 05., 07:00
comments 9
photo_camera AFP PHOTO/ALEX FUENTES

Korábban úgy tudtuk, hogy két ember halt meg és legkevesebb huszonnégy tűnt el az Atacama sivatagban zajló áradás miatt. A chilei hatóságok friss közlése szerint még ennél sokkal súlyosabb a helyzet.

A 25 megtalált áldozaton túl a hatóságok 125 eltűntet tartanak számon.

Az áradások legsúlyosabban a fővárostól mintegy 800 kilométerre északra elterülő, sivatagi Atacama tartományt érintették, ahol 17 sárlavina pusztított az Andok hegyláncot sújtó heves esőzések és az általuk kiváltott gyors olvadás következtében. Antofagasta, Atacama és Coquimbo tartományban a megáradt folyók számos települést árasztottak el. A természeti csapásnak mintegy 30 ezer kárvallottja van, közülük 2700-at ideiglenes szállásokon kellett elhelyezni.

Michelle Bachelet elnök lemondta részvételét az Amerikai Államok Szövetségének jövő héten kezdődő panamavárosi csúcsértekezletén, és katonák, rendőrök ezreit vezényelte a térségbe a mentési, helyreállítási munkálatokra. Az elnök szombaton újra felkereste a térséget, az áradás sújtotta számos település újjáépítését ígérve.

A kormány több tízezer adag tetanuszoltást küldött a térségbe, valamint a kialakult járványveszély miatt nagy mennyiségű influenza és májgyulladás elleni oltóanyagot.
Közben Chile déli részén heves erdőtüzek pusztítottak, több tízezer hektárnyi növényzetet tarolva le. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.