Másfél száz áldozata van az Atacama-sivatagban az áradásoknak

2015 április 5., vasárnap 7:00
9
AFP PHOTO/ALEX FUENTES

Korábban úgy tudtuk, hogy két ember halt meg és legkevesebb huszonnégy tűnt el az Atacama sivatagban zajló áradás miatt. A chilei hatóságok friss közlése szerint még ennél sokkal súlyosabb a helyzet.

A 25 megtalált áldozaton túl a hatóságok 125 eltűntet tartanak számon.

Az áradások legsúlyosabban a fővárostól mintegy 800 kilométerre északra elterülő, sivatagi Atacama tartományt érintették, ahol 17 sárlavina pusztított az Andok hegyláncot sújtó heves esőzések és az általuk kiváltott gyors olvadás következtében. Antofagasta, Atacama és Coquimbo tartományban a megáradt folyók számos települést árasztottak el. A természeti csapásnak mintegy 30 ezer kárvallottja van, közülük 2700-at ideiglenes szállásokon kellett elhelyezni.

Michelle Bachelet elnök lemondta részvételét az Amerikai Államok Szövetségének jövő héten kezdődő panamavárosi csúcsértekezletén, és katonák, rendőrök ezreit vezényelte a térségbe a mentési, helyreállítási munkálatokra. Az elnök szombaton újra felkereste a térséget, az áradás sújtotta számos település újjáépítését ígérve.

A kormány több tízezer adag tetanuszoltást küldött a térségbe, valamint a kialakult járványveszély miatt nagy mennyiségű influenza és májgyulladás elleni oltóanyagot.
Közben Chile déli részén heves erdőtüzek pusztítottak, több tízezer hektárnyi növényzetet tarolva le. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt