Két éve adták át sok százmilliós gyárukat, mára csődbe ment a libás cég

gazdaság
2015 április 06., 17:55
comments 115

"Ha tehát tömören kellene összefoglalnom, hogy mi a Darányi-terv lényege, akkor az úgy hangzik: terv a vidéki minőségi élet megteremtésére; terv arra, hogy jó gazdaként éljünk azzal, amit a földünk adhat nekünk."

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta 2012 januárjában, a Darányi Ignác vidékfejlesztési stratégia bemutatóján. Arról is beszélt, hogy a Darányi-terv, illetve a "föld" tisztes megélhetést, munkalehetőséget kell, hogy biztosítson a magyar embereknek. Úgy néz ki, hogy nem lehet mindig sikeres a stratégia:

bár több száz millió millió forintot kaptak a Darányi-terv keretében a múlt héten mégis csődbe ment a Lúdland Kft.

Az EU és a kormány összesen 403,8 millió forintot költött a 2012-2013-ban a Lúdland Szarvason épült baromfi-feldolgozójára, azt 2013 nyarán bokrétás ünnepségen adták át a helyi fideszes polgármester jelenlétében. Mindenki abban bízott, hogy az üzem hosszú távon tud majd munkát adni a helyieknek, és hogy Lúdland nagyot megy majd a nemzetközi piacon is.

A cég neve onnan is ismerős lehet, hogy az ő pástétomukat "tiltatta ki" 2013-ban Surján László KDNP-s európai parlamenti képviselő a CBA-ból, mondván, hogy szarvasiként árulják a cseh kacsamájat. Aztán kiderült hogy bár cseh gyárban, de magyar recept alapján, és főleg magyar alapanyagokból készül az áru, mire Surján zavaros logikával azzal vádolt a baloldalt, hogy el akarják veszejteni a jobboldali szavazókat.

A Lúdland elleni csődeljárás március 23-án kezdődött. A cég egyik tulajdonosa utalt rá, hogy nem jutottak a vállalkozás működéséhez szükséges hitelhez, és ezért kerültek bajba.

Pont a hitel vonalon egyébként van egy érdekes együttállás a Lúdland történetében.

A vállalkozás évekkel ezelőtt a Széchenyi Banktól kapott hitelt. A Lúdlandban 2014. tavaszán tulajdonrészt szerzett egy Pannon Fine Food nevű kft., aminek egyik tulajdonosa egy Kol-Art nevű vállalkozás. A Kol-Art egyik tulajdonosa pedig egy bizonyos Koltai Zsolt Gyula, aki viszont a hitel adó Széchenyi Bank igazgatóságának egyik tagja volt (ő a hitlenyújtásról szóló döntés után került a pénzintézethez, és néhány héttel azután szerzett áttételesen tulajdonrészt a Lúdlandban, hogy távozott a banktól). Koltai személye azért is érdekes, mert ő a Hajdú-Bét igazgatóságában is benne volt 2000 februárjáig.

A Lúdlandnál azt állították, hogy ők nem is tudják, hogy Koltai kicsoda, vagy hogy kisebbségi tulajdonos lenne a cégükben (ez egyébként a komplikált tulajdonosi szerkezet miatt nem elképzelhetetlen), és a Széchenyi Bankos hitel nem játszik szerepet a csődben. Azt viszont elismerték, hogy a Széchenyi Bank csődje miatt a tőlük kapott pénzt idő előtt kellene most visszafizetniük.

A Baromfi Terméktanácsnál azt mondták, hogy bár a Lúdland bukása fájdalmas, mert pont egy jó minőségű termékeket előállító cég esik ki, de mivel nem egy óriási vállalkozásról van szó, ezért a dolognak egyáltalán nem lesz olyan hatása, mint a Hajdú-Bét borulásának.

"LÚDLAND Kft március 20-án saját maga kezdeményezte a csődvédelmet. Ennek elsődleges oka a termelés fenntartása, a munkahelyek megőrzése volt. A Társaság nem áll felszámolás alatt, egyetlen munkavállalót sem bocsátott el, a termelés jelenleg is folyik a Gyulai Törvényszék által kirendelt vagyonfelügyelő felügyelete alatt. A tulajdonosok határozott szándéka a működés hosszú távú fenntartása."

Ezt a tulajdonosok küldték nem sokkal a megjelenés előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.