Legalább hétmilliárd forintot költöttek semmibe vezető utakra a magyar-román határon

2015 április 7., kedd 9:03
94

A 2007-es uniós költségvetési ciklus egyik részprogramja, a HURO célja a magyar-román határmenti régió fejlesztése volt. Az EU 215 millió eurót adott fejlesztésekre, ezek nagy részét a határ két oldalán fekvő településeket összekötő utakra költötték.

d.k.i.: Elek - indafoto.hu

Jól elköltöttnek ezek a pénzek aligha nevezhetők. Az Átlátszó több ilyen utat is közelről megnézett, és egész meglepő dolgokat tapasztalt.

Például a pocsaji út, amit papíron 2013. december 31-én átadtak, bár a valóságban az alapkövét is csak bő három hónappal később, 2014-ben rakták le. Ez az út pár kilométerre Pocsaj határától

a pusztában véget ér.

Vagy a dénsemajori út, ami Nagyzérendre kéne vezessen, de egy betonsorompóban ér véget. Vagy az eleki, ahol a semmibe vezető utat lezáró betontömböknél

még két rendőr is posztol, és igazoltat mindenkit, aki arra jár.

Ami miatt igazán felfoghatatlan az egész jelenség, az az, hogy ha még el is készültek volna ezek az utak, használni akkor sem lehetne egyiket sem. Az utak a magyar-román határon vezetnek át, de mert Románia még nem csatlakozott a schengeni országokhoz, határátkelőket kéne telepíteni rájuk. További részletek az Átlátszón.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt