Miért veri le a macska a csetreszeket?

ÁLLAT
2015 április 07., 07:20
Illusztrációnk a zseniális <a href="http://www.explodingkittens.com/" target="_blank">Exploding Kittens</a> vonatkozó <a href="http://www.explodingkittens.com/cat_whiskey.html" target="_blank">bejegyzésésének</a> egyik képkockája. De választhattam volna az <a href="http://www.businesscat.happyjar.com/comic/coffee/" target="_blank">Üzletmacska kalandjainak vonatkozó bejegyzését</a> is.
photo_camera Illusztrációnk a zseniális Exploding Kittens vonatkozó bejegyzésésének egyik képkockája. De választhattam volna az Üzletmacska kalandjainak vonatkozó bejegyzését is.

Macskatartó éveimben dolgoztam ki az elméletemet, hogy a macskák feladata a világban a gravitáció rejtelmeinek kutatása. Mi más magyarázná, hogy állandó elfoglaltságaik egyike a csetreszek letúrása az asztalról, majd a földre zuhant tárgy meglepett szemlélése?

Valójában a magyarázat ennél prózaibb.

A macskák ösztönös ragadozók, amik a mozdulatlan, jellemzően zsákmányállat-méretű csetreszekben zsákmányállatot látnak. Ösztöneik szerint a mozdulatlanná dermett zsákmány megtoszogatva mozgásra bírható, a mozgó zsákmány elkapása pedig remek mulatság.

Így esik áldozatává minden, elérhető magasságban lévő kőtojás, buddhaszobrocska, ékszerdoboz és bonbonier, adott esetben pedig a nagyobb tárgyak, pl. az ember ágya feletti könyvespolc dísze, a kétkilós ólomkristályváza.

Mit lehet tenni ellene?

Először is meg kell szabadulni a csetreszektől, vagy legalább elérhetetlen magasságba rakni - pro tipp: nincs elérhetetlen magasság!

Másodszor: érdemes megpróbálni valami mással lekötni a macska figyelmét. Az unatkozó macska egészen gonosz dolgokra képes, pláne, ha rájön, hogy a csetreszek leverésével egész hatékonyan hívhatja fel magára a gazda figyelmét.

Harmadszor: mivel a tárgyak leverése a zsákmányszerző ösztönből fakad, ilyenkor valószínűleg kajáért hisztizik a kis rohadék. Etesse meg.

A profik szerint csak azért nem kell állatorvoshoz vinni egy macskát, mert tárgyakat ver le mindenhonnan. Ez nem betegség. Érdemes azonban vigyázni rá, hogy a macska ne verhessen le túl nehéz tárgyakat, mert ha azok ráesnek, akkor már szükségessé vállhat az állatorvosi beavatkozás. (Via How Stuff Works)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.