Pillanatnyilag a marihuana tűnik a legesélyesebb amerikai elnökjelöltnek

külföld
2015 április 07., 07:57
comments 17

Az amerikai választási rendszer, az államonként leosztott elektori szavazatok sajátossága, hogy igazán csak három-négy államban van igazán tétje a választásnak. Ezek a hintaállamok, amelyek hol a demokratákhoz, hol a republikánusokhoz húznak, és elég elektori szavazatuk van a választás befolyásolásához.

A három legfontosabb hintaállam az elmúlt választásokat rendre eldöntő Ohio, a 2000-es, drámai újraszámlálásokkal tarkított választáson döntő Florida, illetve Pennsylvania.

A Quinnipiac közvélemény-kutató ebben a háromban készített felmérést a Washington Post megbízásából. A felmérésben a potenciális elnökjelöltek mellett azt is felmérték, mekkora támogatottsága volna a marihuána orvosi vagy rekreációs felhasználása legalizálásának.

Mindhárom államban toronymagasan nyert a marihuána az elnökjelöltekkel szemben.

A marihuána orvosi célú felhasználásának legalizálását mindhárom államban a választók több mint négyötöde támogatja, de még a rekreációs használatot is a választók abszolút többsége.

Ehhez képest a politikusok közül csak az egyetlen demokrata jelölt, Hillary Clinton ért el 50 százalékosnál jobb eredményt.

A republikánusoknak erre esélyük sem volt, már csak azért sem, mert szemben a demokratákkal náluk többszereplős a mezőny. Meglepetésre a három ingaállamból kettőben is személyes kedvencem, a libertárius Rand Paul a legerősebb republikánus jelölt, csak Floridában szorult a harmadik helyre, de ez normális is:

a két floridai jelölt, Jeb Bush és Marco Rubio előzi csak meg.

(Via Wonkblog)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.