Elítélték a bostoni robbantót

2015 április 8., szerda 16:28

Dzsohar Carnajev ellen a két évvel ezelőtti futóverseny finisében elkövetett terrortámadás ügyében összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt történt szövetségi vádemelés. A vádpontok közül 17 miatt halálbüntetést szabhatnak ki rá. A csecsen születésű amerikai állampolgár tavaly júliusban ártatlannak vallotta magát a bíróságon.

A vád szerint a kettős robbantást a 2013. április 15-i bostoni maratoni futóversenyen a Dagesztánból bevándorolt, csecsen nemzetiségű testvérpár, az utóbb életét vesztett Tamerlan Carnajev, valamint Dzsohar Carnajev követte el. A robbanások következében hárman meghaltak – köztük egy 8 éves kisfiú is –, és 264-en megsebesültek.

Dzsohar Carnajevet a bíróság most bűnösnek mondta ki tömegpusztító fegyver használatában való összeesküvésben. Carnajevet mind a 30 vádpontban bűnösnek találták. A tárgyalás következő szakaszában arról fognak dönteni, hogy életfogytiglani börtönbüntetést, vagy halálbüntetést kapjon.

A Massachusetts állam székvárosában megtartott tárgyaláson a védelem elismerte, hogy a 21 éves Dzsohar Carnajev segített a merénylet elkövetésében a bostoni maratonon, de azzal érveltek, hogy a vádlott bátyja volt az, aki radikális iszlám követőjévé vált, aki szent háborút akart viselni Amerika ellen és aki kitervelte a terrortámadást. (BBC)