A depresszió leküzdésében segítő mobilos közösségi oldalt készít egy amerikai egyetemista

2015 április 9., csütörtök 14:22

A világ egyik legmenőbb tech-egyetemén, az MIT-en nőtt ki az a projekt, aminek célja, hogy segítsen a depresszióval küzdő embereknek a mindennapokban. A Koko névre keresztelt alkalmazás azon akar majd kicsit változtatni, ahogy a betegségben szenvedő emberek saját problémáikra tekintenek,

Az alkalmazás egyik alkotója, Robert Morris véletlenül akadt rá az ötletre: az emberi agy működése mindig érdekelte, viszont a programozáshoz sosem értett igazán, mégis elkezdett ezzel foglalkozni. Járt egy olyan fórumra, ahol ha elakadt a programozás során, mindig feltehetett egy kérdést, és arra órákon belül kapott valami értékelhető választ. Innen jött az ötlete, miért ne létezhetne ilyen felület az olyan problémákra is, melyek a gondolkodásunk során adódnak.

Ebből lett a Panoply nevű kísérleti közösségi oldal, amit a MIT-es disszertációja mellé készített. Ebben 166 olyan önkéntes vett részt, akik depresszióval küzdenek. Az oldalon elmondhatták, hogy mi bántja őket, mi teszi őket boldogtalanná éppen, erre pedig érkezhetnek válaszok a többiektől. Az elsődleges cél amúgy az volt, hogy a bántó gondolatok, kellemetlen érzések artikulálódhassanak, hogy egyáltalán kimondja őket gazdájuk. Sokszor az is segít, hogy egy-egy történés megítélése borzasztóan különböző lehet, rengeteg múlik az interpretáción, hogy valamit ne hatalmas tragédiaként éljünk meg. Az egymással is versengő párhuzamos értelmezések segíthetnek abban, hogy meglássuk a történések viszonylagosságát. A közösség a problémákra érkező válaszokat pontozhatja, kiemelve a legjobb válaszokat.

Hasonló szoftveralapú depresszióellenes segédapplikációk eddig is léteztek már: ezek tanácsokat adnak ugyan, de a disszertáció írása közben a Panoply mégis népszerűbb és hatékonyabbnak tűnt ezeknél a kísérletben részt vevők szerint, nyilván a közösség és más szubjektumok jelenlétének ereje segített sokat. Ebből lett mostanra a Koko terve, ami hamarosan kijön majd iOs-re.

Egyelőre persze még csak az angol nyelven kommunikáló közösségnek készül a program, ami jelenleg még beta-módban sem készült el, leghamarabb talán őszre lehet belőle letölthető produktum. Hogy mennyire lesz működőképes, az majd csak utána dől el. (FastCoDesign)