A depresszió leküzdésében segítő mobilos közösségi oldalt készít egy amerikai egyetemista

2015 április 9., csütörtök 14:22
77

A világ egyik legmenőbb tech-egyetemén, az MIT-en nőtt ki az a projekt, aminek célja, hogy segítsen a depresszióval küzdő embereknek a mindennapokban. A Koko névre keresztelt alkalmazás azon akar majd kicsit változtatni, ahogy a betegségben szenvedő emberek saját problémáikra tekintenek,

Az alkalmazás egyik alkotója, Robert Morris véletlenül akadt rá az ötletre: az emberi agy működése mindig érdekelte, viszont a programozáshoz sosem értett igazán, mégis elkezdett ezzel foglalkozni. Járt egy olyan fórumra, ahol ha elakadt a programozás során, mindig feltehetett egy kérdést, és arra órákon belül kapott valami értékelhető választ. Innen jött az ötlete, miért ne létezhetne ilyen felület az olyan problémákra is, melyek a gondolkodásunk során adódnak.

Ebből lett a Panoply nevű kísérleti közösségi oldal, amit a MIT-es disszertációja mellé készített. Ebben 166 olyan önkéntes vett részt, akik depresszióval küzdenek. Az oldalon elmondhatták, hogy mi bántja őket, mi teszi őket boldogtalanná éppen, erre pedig érkezhetnek válaszok a többiektől. Az elsődleges cél amúgy az volt, hogy a bántó gondolatok, kellemetlen érzések artikulálódhassanak, hogy egyáltalán kimondja őket gazdájuk. Sokszor az is segít, hogy egy-egy történés megítélése borzasztóan különböző lehet, rengeteg múlik az interpretáción, hogy valamit ne hatalmas tragédiaként éljünk meg. Az egymással is versengő párhuzamos értelmezések segíthetnek abban, hogy meglássuk a történések viszonylagosságát. A közösség a problémákra érkező válaszokat pontozhatja, kiemelve a legjobb válaszokat.

Hasonló szoftveralapú depresszióellenes segédapplikációk eddig is léteztek már: ezek tanácsokat adnak ugyan, de a disszertáció írása közben a Panoply mégis népszerűbb és hatékonyabbnak tűnt ezeknél a kísérletben részt vevők szerint, nyilván a közösség és más szubjektumok jelenlétének ereje segített sokat. Ebből lett mostanra a Koko terve, ami hamarosan kijön majd iOs-re.

Egyelőre persze még csak az angol nyelven kommunikáló közösségnek készül a program, ami jelenleg még beta-módban sem készült el, leghamarabb talán őszre lehet belőle letölthető produktum. Hogy mennyire lesz működőképes, az majd csak utána dől el. (FastCoDesign)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt