Tekeredik a Fidesz, Jobbik akar lenni

Tbg
politika
2015 április 09., 11:15
comments 890

Öt éven át játszott Vona Gábor kottájából Orbán Viktor, és négy éven át úgy tűnt, a Fidesz sikerrel fogja ki a szelet a Jobbik vitorlájából: a radikális párt népszerűsége tartósan nem tudta megugrani a tízszázalékos küszöböt a teljes népesség körében.

Aztán eljött 2014 ősze, majd 2015 eleje, és a közvéleménykutatások azt mutatják, a Jobbik viathatatlanul a második legerősebb párt lett Magyarszágon. Sőt a teljes népesség körében behozta a Fideszt. A Medián legutóbb harminc százalék körüli eredménnyel a második legerősebb pártnak mérte a biztos pártválasztók körében.

Miért tudott éppen most megugrani a Jobbik?

Azzal már az előző ciklusban is előszeretettel kérkedtek a jobbikos képviselők a Parlamentben, hogy a Fidesz-KDNP a Jobbik programjából kormányoz. És ha elővesszük a Vonáék 2010-es programját, korábbi nyilatkozatait, akkor tényleg arra a meglepő eredményre juthatunk, hogy szinte alig találunk olyan kormányintézkedést, ami nem szerepelne valamilyen formában a jobbikos kommunikációban, anyagokban.

Néhány a fontosabbak közül:

  • Új alkotmány.
  • A Szent Korona szerepeltetése az alkotmányban.
  • Wass Albert-kultusz, Tormay Cécile, Prohászka Ottokár, Nyirő József etc. hangsúlyos emlegetése.
  • Magánnyugdíjpénztárak megszüntetése.
  • Kettős állampolgárság.
  • Szabadságharc az EU ellen.
  • Kommunista luxusnyugdíjak eltörlése.
  • Keleti nyitás.
  • Iskolarendőr.

[collapsible title="Mit akart a Jobbik, és mit valósított meg a Fidesz? Katintson, és megnyílik a gigantikus lista!"]

JOBBIK

2005-2010

FIDESZ

2010-2015

ALKOTMÁNY
"A keresztény értékrend elismerése az alaptörvényben" "Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét."
"Mivel a magyar államiság alkotmányos alapja a Szent Korona által megtestesítetett legmagasabb rendű törvényesség,
szükséges annak az elvnek a megjelenítése, hogy a Szent Korona és a Magyar Állam, a Szent Korona és a (különböző
nemzetiségű és vallású tagokból álló) nemzet is azonos"
Tulajdonképpen teljesült. "Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét."
"Annak rögzítése az alaptörvény szintjén, hogy mely vagyontárgyak – alapvető természeti kincsek és iparágak – tartozhatnak
kizárólag a nemzeti vagyon tárgyainak körébe."
Teljesült.
"Alkotmányosan rögzítendő lenne, hogy az államadósság bizonyos mértékű növekedése, illetve költségvetési hiány bizonyos mértéke esetén a végrehajtó hatalom személyes, vétkességtől független anyagi és politikai, valamint külön büntető tényállásokba (is) foglalt büntetőjogi felelőssége megállapítható legyen." Nem teljesült, de az adósságplafon rögzítve lett az Alkotmányban (Alaptörvényben).
"Ehhez elsősorban a társadalom alapvető egységét jelentő család védelmére van szükség, a deviáns magatartásformákat és alternatív együttélési normákat hirdető családellenes liberális támadásokkal szemben." "Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját." (Alaptörvény)
KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG
". Alkotmányos jelentőségű, sarkalatos törvényekben annak rögzítése, hogy
minden magyar állampolgártól származó személynek legyen joga (a Szent Korona tagok leszármazottainak) a magyar állampolgárságra, lakóhelyére és egyéb állampolgárságára tekintet nélkül."
Teljesült.
"A magyar állampolgárság áttelepülés nélküli és azonnali megadása minden magyarnak." Teljesült.
PARLAMENT
"A politikusi álláshalmozás megszüntetése érdekében az országgyűlési képviselők számára megtiltjuk többek közt a polgármesteri tisztséget, önkormányzati és megyei közgyűlési képviselőséget. " Teljesült.
2006-OS ZAVARGÁSOK
A Jobbik az Országgyűlésben küzdeni fog azért, hogy teljes körűen feltárják a 2006. őszi rendőri brutalitás és ügyészségi-bírósági jogsértéseket Bizottság volt, vizsgálódott, de nem tárt fel új dolgokat a rendőri brutalitással kapcsolatban.
TRIANON
Vona Gábor: "2002-ig invitálnám vissza önöket ebben az időutazásban (...) Volt akkor egy ifjúsági szervezet, jobboldali ifjúsági közösségnek, Jobbiknak nevezték, amely nem dőlt a kardjába, hanem azonnal levelet írt a parlamenti pártoknak abból a célból, hogy Trianon napja, június 4-e legyen végre nemzeti emléknap." Schmitt Pál: "Tisztelt Országgyűlés! Soron következik a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényjavaslat általános vitája a lezárásig. " Benyújtva: 2010.05.19.
MAGÁNNYUGDÍJ-PÉNZTÁRAK
"Lehetővé tesszük a szabad nyugdíjpénztár-választást, megszűnik a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság." Teljesült.
KOMMUNISTA MÚLT
"Feloldjuk a közérdekkel ellentétes titkosításokat, és nyilvánosságra hozzuk az ügynöklistákat" Kommunikációs szinten teljesíti a Fidesz: Felállt a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amelyik túldimenzionáltnak tartja a kérdést, megelégednek azzal, hogy kutatók számára kutathatók az ügynökakták.
Kommunista vezetők "luxusnyugdíjának" megvonása (A programban nem szerepelt, de kampányoltak vele 2009-2010-ben, törvényjavaslatot nyújtottak be 2010-ben) 2012-ben a Fidesz és a Jobbik megszavazta a törvényt, amit végül a Fidesz nyújtott be.
MUNKAALAPÚ TÁRSADALOM
"Országosan vezérelt, de helyi szinten megvalósuló közmunkaprogramot dolgozunk ki" és: "Célunk, hogy minden munkaképes személy kizárólag munkavégzés ellenében legyen jogosult segélyre." "A közfoglalkoztatásban most egy tiszta, egyszerű és az értékteremtő munkát elismerő rendszert hoz létre a kormány azzal, hogy megalkotta, elindítja és támogatja a nemzeti közfoglalkoztatási programot." (Szijjártó Péter, 2010.11.15.) A Fidesz 2011-től vezette be a közmunkaprogramot, és lassan eljutottunk odáig, hogy csak a közmunkázó kap segélyt.
"A készpénzsegélyek nagy részét természetbeni juttatásra alakítjuk át, és havi helyett heti rendszerűvé tesszük" Kötelező iskolába járás elmulasztása esetén bevezette a Fidesz.
"A munkakerülés visszaszorítása érdekében a szociális jellegű segélyeket közmunkához kötjük, és szociális kártyán fogjuk kifizetni." A Jobbiknak volt egy tíz pontból álló programsora is 2010-ben, az első intézkedéskről. A hivatalos programnál radikálisabb ígéreteket tartalmazott, amik a nagy programból kimaradtak, ahogy ez is. Teljesült, a segélyezés szinte teljesen megszűnt, közmunka viszont van.
OKTATÁS
"Kötelezővé tesszük a hittant vagy erkölcstant, melynek célja hazánk keresztény alapokon nyugvó gyökereinek erősítése, a követendő normák elsajátítása, megértése." Az állami oktatási intézményekben kötelező a hittan vagy az erkölcstan.
"Normatív költségvetési támogatással minden iskolának alkalmaznia kell pedellust, aki gondnoki, portási feladatai mellett kellő eréllyel és tekintéllyel tudna fellépni a tanulók, sőt a tanárok védelmében, őket érő inzultus esetében." 2013-ban több mint kétezer iskolarendőr állt szolgálatba az iskoláknál.
BANKOK, HITELEK
"A devizahiteleseket megmentjük a kilakoltatástól a hiteleik támogatott forintosításával, amelynek költségét bankadó formájában a bankokra terheljük." A devizahitelesek megmentése egyébként a nagy programban nem szerepel. Részben teljesült.
"Magyar elkötelezettségű bankrendszer" Folyamatban, kimondott célja a kormánynak a magyar bankrendszer megteremtése.
"A devizahitelek folyósítását a lakásépítési piacon azonnal leállítjuk." Teljesült.
RENDVÉDELEM
Csendőrség Csendőrség nem lett, de a polgárőrség pluszforrásokat kapott, a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium pedig egy-két év alatt lecsendesítette a közbiztonság miatt aggódó vidéket.
ORSZÁGKÉP, BUDAPEST-KÉP
"Meghirdetjük a főváros elkorcsosult kulturális életének gyökeres megváltoztatását. Itt az idő, hogy Budapesten
végre magyar emberek is díszpolgári címet kapjanak, emléküket szobrok őrizzék, műveiket színházak játsszák.
"
Alföldi Róbert leváltásával, Vidnyánszky, Nemcsák és a többiek kinevezésével végeredményben megtörténik.
A Kossuth térről a Károlyi-szobrot haladéktalanul eltávolítjuk. Megvan.
A Roosevelt tér kapja meg egyedüli méltó névadója, gróf Széchenyi István nevét! Megvan.
A negatív történelmi személyekhez vagy korokhoz kapcsolódó köztéri elnevezések általános megszüntetetése, szobraik eltávolítása a megfelelő helyre. Horthy Miklós, Wass Albert, Teleki Pál, Prohászka Ottokár, Tormay Cecile, Hamvas Béla és más méltatlanul elfeledett nagyjaink emlékére országos köztéri szoborállítási program beindítása a civil szféra bevonásával. Folyamatosan zajlik.
Valós őstörténetünk megismerésére, az erre irányuló kutatások támogatására és eredményeinek ismertetésére létrehozzuk a Magyar Őstörténeti Intézetet. Pálinkás József támogatásával megalakult az MTA-n belül az Őstörténeti Témacsoport.
A jelenlegi négy éves szakiskolai képzést három évessé alakítjuk át. 16 év lett a tankötelezettség korhatára.
"Erőteljesebben szankcionáljuk az iskolai hiányzást." A segélyezés leaállításához kötötte a Fidesz.
"A neoliberális oktatáspolitika vadhajtásaival szemben a Jobbik támogatja az osztályzást és az évismétlést is." Évismetéltetni - az első osztály kivételével - lehet, de a szülő kérheti, hogy ne tegye meg az iskola.
ÉLETMÓD
"A legsúlyosabb életellenes bűncselekmények esetében visszavezetjük a halálbüntetés lehetőségét, vállalva az ezzel járó nemzetközi szerződések újragondolását." Fideszes politikusok időnként, jól kitapintható kommunikációs céllal megszellőztetik, hogy kéne rajta gondoldkoni, így tett legutóbb Lázár János is.
A vasárnapi zárvatartás a Jobbiknak is régi (legalább 2005-ös) ígérete volt, bár akkor is már a KDNP-s javaslatot vették át. Megvalósult.
ÁLLAMI GAZDASÁG
"2010 végéig megalkotjuk Állami Vagyonleltárt, melyet az Állami Számvevőszék hitelesít." Teljesült, illetve kiegészült a hungarikumlistával.
"A stratégiai területeken, a közszolgáltatásokban és a természetes monopóliumokban még meglévő állami vállalatokat megtartjuk, az elherdáltakat visszaszerezzük." Folyamatban, alakul a nemzeti közműszolgáltató.
KÜLPOLITIKA
"Hazánk külgazdasági kapcsolatait az egyoldalú euroatlanti orientáció helyett meghatározó súllyal kelet felé fordítjuk" (Kína, India, Oroszország,
Törökország, Kazahsztán, Indonézia)
Orbán Viktor mindahány országba ellátogatott, Szijjártó Péterrel pedig meg is kezdték a keleti nyitás nevű hadműveletet, amely látványos és sokat kommunikált külpolitikai cél lett.
"A banki alapkamat csökkentésével, valamint a profitszerzésen kívül a nemzeti érdekeket is szolgáló magyar bankháló-
zat kiépítésével biztosítjuk a magyar kkv-k fejlesztési forráshoz juttatását."
Folyamatban.
"A magyar kisemberek tulajdonában lévő takarékszövetkezeteket és hitelszövetkezeteket mind anyagilag, mind szervezetileg
megerősítjük, hogy tevékenységükkel ismét lefedjék a vidék Magyarországát. "
Folyamatban, a takarékszövetkezetek összevonása, államosítása zajlik éppen.
"Országos mozgalmat indítunk a „Válaszd a hazait!” jelmondattal, bevezetve a kezdeményezést a gazdasági élet mindennapjaiba." Teljesült.
"Az ország számára stratégiai fontosságú, közműszerű szolgáltatókat – az ország teherbíró-képességének és a jogi
lehetőségek figyelembe vételével – újra állami vagy önkormányzati kézbe vesszük. "
Részben teljesült.
"Egyidejűleg több területen történő intézkedéssorozattal versenyképessé tesszük a hazai vállalkozásokat, megszüntetjük a gazdaság dualitását. Az esélyegyenlőség megteremtése miatt az országból esetleg kivonuló multinacionális vállalatok helyét a versenyképessé tett magyar vállalkozások hónapokon belül betöltik." Különadók.
"Kiiktatjuk a magyar adójogszabályokban jelen lévő, burkoltan diszkriminatív, kizárólag a multik tevékenységét elősegítő, a magyar vállalkozásokkal szemben versenyelőnyt biztosító jogszabályi rendelkezéseket." Különadók.
FÖLD
"Hosszú távú kedvezményes haszonbérleti szerződéssel földhöz juttatjuk a vidékre költözni szándékozó fiatalokat, kezdeményezve, hogy az önkormányzatok kedvező háztelekhez jutást biztosítsanak számukra." Volt földpályázat, aminek ez volt a kommunikációja.
"Kezdeményezzük a hatályos földtörvény olyan irányú módosítását, amely megakadályozza a külföldiek földtulajdonszerzését a moratórium lejárta után is." A külföldi földtulajdon-szerzésről a kormány azt kommunikálta, hogy megakadályozta, a zsebszerződéseket felszámolta.
ENERGIA
"Jogszabályi keretek között meghatározzuk a fogyasztói energiaárakat." Rezsicsökkentés.
"A Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása mellett támogatjuk annak új blokkal való bővítését, részben a hazai uránérckészletre alapozva" A paksi bővítés folyamatban, bár az ötletet az LMP kivételével (2010-ben járunk) más pártok is támogatták.

[/collapsible]

Vona kottája

Nyilván nem meglepő, hogy egy jobbközép és egy szélsőjobboldali párt programjában, nézeteiben vannak hasonlóságok vagy akár átfedések, közös értékek és vélemények. Az viszont feltűnő, hogy a Fidesz-KDNP szinte az összes olyan jobbikos ötletet is felvállalta, ami talán a hagyományos jobbközép számára nehezen vállalható, inkább radikálisnak nevezhető. A klasszikus konzervatívok vagy nemzeti liberálisok (ilyenek mindig is voltak és vannak a Fideszben) számára aligha könnyen emészhető a Horthy-korszak népi-nemzeti romantikus mitológiájának feltámasztása a Wass Albert- és a Tormay Cécile-kultusszal, vagy éppen Orbán plebejus-forradalmi retorikája, az EU-val szemben indított szabadságharca, bank- és piacellenessége, és végül látványos elfordulása a Nyugattól, barátkozása Putyinnal az ukrajnai háború árnyékában.

Úgy tűnik, a Fidesz tudatosan húzodott ki jobbra, hogy a Jobbiknak levegővételre se nagyon legyen lehetősége.

Miért is akarna bárki a Jobbikra szavazni, ha egyszer itt a Fidesz?

A Fidesz arra játszott, hogy ne hagyjon rést a jobboldalon. És jól taktikázott, mert gond nélkül vette az első ciklus akadályait, annak ellenére, hogy a gazdasági eredmények katasztrofálisak voltak.

Fidesznek lenni, de Jobbiknak látszani

Sokan csalódhattak a Fideszben 2011 januárjában-feburájában, amikor az adórendszer és szociális juttatások zajos átalakítása után kiderült, hogy a szegényebbek bizony kevesebbet kaptak kézhez, mint előtte. Mindez a 2010-es kampány megszorításellenes, ígérgetős szólamai után.

Ha egy párt támogatókat veszít, akkor egy másik párt elvileg támogatókat nyer. A legfontosabb kérdés, hogy hova áramlanak a kiábrándultak. A hitelességi válságából kilábalni képtelen, megosztott, saját belhatalmi harcaiben elvesző baloldal nem jelentett komoly vonzerőt, a Fidesznek nem is kellett komoly figyelmet fordítani balra, simán elég volt néhány hangos elmúltnyolcévezés, Gyurcsány és embereinek be-berángatása mindenféle bírósági ügyekben.

A Fidesz-támogatókra a Jobbik, amelyik egyben is van, és mivel eddig sosem került a kormányzás közelébe, hitelességi problémáik sincsenek.

Logikus volt tehát, hogy a Fidesz a Jobbik kormányzását megalapozó programot hajtotta végre, folyamatos ötletelésre késztetvén a radikálisokat.

Mit csinált eközben a Jobbik?

Gárdamellénytől a kiskutyáig

Az, hogy a Fidesz megzavarta a Jobbik mozgását, elég jól látszik népszerűségi görbéket összesítő ábránkon, amelyen nemcsak a nagyobb pártok népszerűségének alakulását mutatjuk be, hanem azokat az eseményeket, politikai trendfordulókat, amelyek befolyásolhatták a támogatottság változását.

A Jobbik a Fidesz-kormány első négy évében nem tudott tartósan kitörni a tízszázalékos támogatottságból. A trendforduló a 2014-es választások előtt következett, a párt ekkor váltott arculatot és kommunikációt, megvált több, legradikálisabbnak tartott politikusától.

A ciklus első felében, körülbelül a Szegedi Csanád-ügy lezárásáig Vonáék megpróbálkoztak a radikális irány maxolásával.

Miközben az ember kapkodta a fejét, hogy az ellenzékben még nyugatosságát hangoztató miniszterelnök a bankok és az EU ellen uszít, a Jobbik olyat ment a Parlamentben, hogy az még talán a híveket is meglepte:

  • Vona Gábor pártelnök gárdamellényben vonul be a nyitóülésre. (2010. május)
  • A párt hónapokon át a "gyöngyöspatai káoszról" beszél, miután a faluban meggyilkolnak egy idős asszonyt. Bakancsosokat masíroztatnak a település utcáin, majd sikerül is kiprovokálniuk egy komolyabb összetűzést („Alex”) a településen, végül az így kierőszakolt polgármesterválasztást meg is nyerik (Molnár Oszkár). (2011. február-április-július)
  • Hiába cseréli le a Fidesz rohamtempóban a kulturális szektor vezetőit saját embereire, Novák Előd nyíltan homofób több hétig tartó kampánnyal támadja az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházat. (2010. december)
  • A mérsékeltebb jobbikosok közül Pősze Lajos, volt Szerencsejáték Rt.-vezér elhagyja a pártot, a párt szélsőségességével indokolva távozását. (2012. december)
  • Jobbikos képviselők naturalisztikus részleteséggel olvasnak vidéki bírósági jegyzőkönyekből a parlamentben, amely egészen bizarr szexuális bűncselekményről szólnak, ezzel is burkoltan utalgatva arra, hogy a mélyszegénységben élőkkel valami komoly baj van, és rendet kell tenni. (2010-2011.)
  • A külügyérnek készülő, több nyelven beszélő Gyöngyösi Márton „elszólja magát”, miszerint a párt a zsidó képviselőket listázná a parlamentben. (A javaslat valójában a többes állampolgárságot vizsgálta volna az Országgyűlésben, de akkor valószínűleg nem keltett volna akkora feltűnést. Akkorát, hogy a világsajtó hetekig foglalkozott a magyar parlamentben feltűnt antiszemitizmussal.) (2012. november)

Hiába akart jobbikabb lenni a Jobbik a Jobbiknál, nem sikerült átugrani a bűvös tízszázalékot, ellépni az MSZP mellől.

Bár 2013 lesz végül a fordulat éve, 2012-ben már érezhető a változás szele: ekkor derül ki a párt brüsszeli képviselőjéről, Szegedi Csanádról, hogy zsidó származású. Az ügy mögött valószínűleg a Jobbik BAZ megyei szervezetének hatalmi villongásai állhattak, az mindenesetre kulcsfontosságúnak tűnik, ahogy a történet véget ért. Szegedi Csanád kvázi közös megegyezéssel távozik a pártból annak ellenére, hogy esetében felmerült a korrupció gyanúja is. A pártvezetés azonban nem akar fejlelentést tenni, Lenhardt Balázs képviselőt pedig már egyenesen azért zárják ki a frakcióból, mert feljelentést tesz Szegedi Csanád ellen.

2013-ban aztán bekövetkezik a Jobbiknál a teljes arculatváltás: a 2014-es választásnak már úgy futnak neki, mint egy divatos, esztétikus, kifejezetten mérsékelt, a kiskutyákkal mély barátságot ápoló párt. Eleinte csak az a feltűnő, hogy Vona Gábor pártelnök mint jó svádájú fiatalember és mint dolgozó kisember jelenik meg a párt kommunikációjában (főként a Facebookon szaporodnak a Vonáról készült divatfotók), aztán vele együtt a párt is igyekszik új arcot ölteni.

A 2013 októberében elkészült kampányfilmjük aztán pontot tesz a látványos fordulat végére, mindössze egy háttérben felbukkanó régi plakát utal a Jobbik  bakancsos, fekete gyakorló ruhás imázsára. Hatalmas a kontraszt a régi és az új Jobbik között:

Ugyan Novák Elődnek van még 2013 nyarán egy melegellenes kirohanása Alföldi Róbert színházigazgatói kinevezése ügyében, és időnként előkerülnek szélsőségesen megnyilvánuló jobbikosok (Vona a kémiai kasztrációról - de már a halálbüntetés ellenében! - beszél, vagy gondoljunk a hardcore jobbikosok paródiájára Molnár Oszkárra), a pártvezetés a korábbi védelemnyújtás helyett látványos kanosszajárásokkal bünteti a kilengőket.

Orbán és Vona tehát nagyjából ezt az utat járja be a 2010 és 2014 között:

photo_camera Vona elmegy a falig, majd visszafele találkozik a szembejövő Orbán Viktorral - jobboldali politikacsinálás Magyarországon 2010-2013

A Jobbik tehát 2014-re már elindul a fideszes értelemben vett néppártosodás útján. És akkor még úgy tűnik, hogy ez a fordulat nem jön be: szétzilálja a párt belső egységét, de sok plusz szavazót nem hoz. Hiába a Jobbik az egyetlen párt, amelyik nem rontott a 2014-es válasuztáson a 2010-es eredményéhez képest, számottevően nem változik támogatottságuk. A választás éjszakáján Vonáék olyan arccal állnak a mikrofonok előtt, mintha megsemmisítő vereséget szenvedtek volna.

Ekkor még még úgy tűnhetett, hiba volt visszavenni a radikalizmusból: a mérsékelt fordulat elbizonytalanított több régi Jobbik-rajongót, míg a Fidesz sikerrel játszotta meg a radikális témákat, és nem hogy veszített volna emiatt a népszerűségéből, de talán még szavazókat is tudott szerezni.

A két párt szinte helyet cserél a politikai palettán – legalábbis a kommunikációs stratégia néhány meghatározó eleméből ez a trend látszik.

„A társadalomnak ahhoz a részéhez tartozom, amelyik visszaállítaná a halálbüntetést”

- ezt már nem egy jobbikos politikus, hanem Lázár János mondogatja a választások előtti lakossági fórumokon 2014-ben.

Aztán hirtelen, miután lefutnak a választások, és berendezkedik második ciklusára az Orbán-kormány, a Jobbik hirtelen elindul fölfelé.

A kitörés

Mit volt képtelen megvalósítani a Fidesz a Jobbik programjából?

Egyetlen ilyen dolgot látunk. A korrupció elleni hiteles fellépést. Ezen csúszott el a Fidesz.

2014 ősze az a pillanat, amikor a Fideszre végérvényesen ráég a korrupt jelző.

Nyáron még Orbán uralja terepet: az ukrán konfliktus egyik legsötétebb periódusa, a maláj utasszállító lelövése után pár nappal meghirdeti minden jobbikos politikus álmát, az illiberális állameszményt, és nyíltan példaként állítja Oroszországot és Törökországot, két radikalizálódó nacionalista autokráciát.

Ezután jön a rettenetes ősz. Az amerikai kitiltási botrány – amelyet balfasz módon a Fidesz thinktankje, a Századvég robbant ki – hónapokra uralja a sajtót; a reklámadón berágott RTL Klub híradója már nem az állatkert újszülött zebráit vagy alpakkacsikóit, hanem a kormány kínos ügyeit ismételgeti, előkerülnek Rogán Antal és a Belváros ingatlanpanamái, Szjjártó, Lázár, Habony lakásai, órái, autói, Orbán Viktor környezetének anyagi sikerei, és éleződik a hónapok óta tartó belháború, még a fideszes vezetők is fölösleges urizálásról beszélnek nyíltan. (Kín a diadal után című cikkében Magyari Péter az eddig kivívott imázs ellentétéről, a kínosan magyarázkodó fideszesről, mint új jelenségről ír.)

Ez lehetett az a pont, ahol a Jobbik ellépett a Fidesztől, mert ez volt az egyetlen olyan „programpont”, aminek teljesítésére a választók 2010-ben elég határozott felhatalmazást adtak. Másra szinte nem is tudtak volna felhatalmazást adni, hiszen 1998 óta a jobb- és baloldal egyesült erővel a kampány és egyáltalán a közbeszéd, a politikai vita szinte kizárólagos témájává tette a korrupciót. A MÁSIK korruptságát.

Egészen 2014 nyaráig úgy tűnt, hogy a korrupciós vádakat a Fidesz sikerrel hárítja az elmúlt nyolc évre, a szocialista kormányokra. A földbérleti ügyeket és a tarfikmutyit (talán már sokan elfelejtették: bizonyító erejű hangfelvétel is volt arról, hogy politikai alapon osztják a koncessziókat), a Közgép sokszáz megnyert közbeszerzését simán, gond nélkül hárították. A kitiltási ügy aztán, valószínűleg nem függetlenül az időközben bedurvuló Orbán-Simicska belharctól, váratlanul megfordította a dolgok addigi menetét.

Már nem hogy a korrupcióellenes küzdelem eredményeit nem tudta felmutatni a Fidesz, de durvábbnál durvább korrupciós ügyek borultak rá sorban.

Az év végi vesszőfutás Orbán még többször megpróbálja visszavenni a kezdeményezést a kommunikációs harctéren: bedobja a vasárnapi nyitvatartást, és némi meglepetésre egy klasszikus szélsőjobboldali témát, ami Magyarországon eddig szinte egyáltalán nem okozott feszültségeket: a bevándorlás kérdését.

De hiába, nem sikerült hosszabb ideig elterelni a figyelmet, máris robbantak a brókerügyek, és a Quaestor-sztoriban nyakig benne van a kormány.

Korszakváltás helyett

2006-ban az őszödi beszéd lezárt egy korszakot: egy magyar miniszterelnök beismerte, hogy hazudozással jutott hatalomra.

Függetlenül attól, hogy nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogy a mindenkori magyar pártvezetők és kormányfők időnként nem mondanak igazat, erről nyíltan nem beszélt még senki. Ez a mondat végleg kiölte az emberekből azt a hitet, hogy a rendszerváltó garnitúra képes beváltani bármilyen ígéretét.

Az új korszak első kormányát csak olyan párt volt képes megalakítani, amely még tagja ennek az elhiteltelenedett rendszerváltó garnitúrának: a Fidesz.

Orbánék is tisztában lehettek azzal, hogy hitelességi téren komoly deficitjük van a két új erővel, az LMP-vel és a Jobbikkal szemben, ezért aztán nagyon is komolyan vették a korszakváltást – legalábbis a kommunikációját. Nyomaták a szimbolikus intézkedéseket, egyiket a másik után, minden korszakváltónak tűnő gesztust megtettek: átnevezték az országot, az utcákat és a tereket, újjáépítettek, szobrosítottak, áthelyeztek, de az elmúlt 25 év helyett csak az elmúlt nyolccal akartak leszámolni.

Bámul, mint fideszes a korrupcióra

Még az alkotmányozás után, 2011 tavaszán arról faggattuk Plankó Gergővel Rétvári Bence igazságügyi államtitkárt a Parlamentben, hogy szerinte hogyan lehetséges, hogy nem tudjuk, ki a tendereken remekül szereplő Közgép tulajdonosa, miközben épp pár napja rögzítették az alkotmányban, hogy közbeszerzésen nem indulhat olyan cég, amelynek ismeretlen a tulajdonosi háttere.

Az államtitkár nem tudott elfogadható választ adni.

Ez a kis közjáték nyilván nem sokaknak tűnt fel, de ehhez hasonló ellentmondások tömegét szolgáltatta a Fidesz az elmúlt években, ezt játszotta el a NAV-botrányban, és most a Quaestor-ügyben dönti meg saját álszenteskedési és szerencsétlenkedési csúcsát egyszerre.

Dobnak egy Roszatomot a Jobbikra?

A Fidesz tavaly decemberben 900 ezer szavazót vesztett el, azaz a választók elkezdtek más lehetőség után nézni, a következő a sorban pedig az immár mérsékelt arcot mutató, és hitelességi problémákkal egyelőre nem küszködő Jobbik.

Az Index a minap hosszasan beszélgetett Lázár Jánossal, aki szerint megvan a Fidesz csodafegyvere a Jobbikkal szemben, ez pedig a radikális párt és orosz kapcsolatainak feltárása lesz.

„...a Jobbikot Oroszországból pénzelik. Ez szuverenitási kérdés, ami minden nemzeti érzelmű szavazónak fontos, különösen a jobbikosoknak...”

Ez megint érdekes helyzet lesz. Az elműlt két évben Orbán is teljes erőből keletre tekerte a kormányt, és hagyományosan oroszellenes (van ennek egy viszonylag hosszú, majdnem kétszáz éves hagyománya a magyar nemzeti romantikában) táborát oroszbaráttá hangolja át, erre most megint „atlantista” logikával akar érvelni, azzal, hogy a Jobbik kiárusítja az országot az oroszoknak.

Egy tűzön-vízen átvert Paks-deal után.

Vonáéknak nem lesz nehéz dolguk. Csak rá kell mutatni Szijjártó Péterre, Kiss Szilárdra, Tarsoly Csabára vagy Orbán Viktorra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.