Állami segítséget kér Szeged a távhőszolgáltatás biztosításához

gazdaság
2015 április 10., 06:34
comments 59

Nyolcszázmillió forint tagi kölcsönt nyújt a szegedi önkormányzat a távhőszolgáltatást április közepétől a városban 28 ezer fogyasztónak biztosító IKV Zrt. számára, a helyzet kezeléséhez állami segítséget kérnek - döntött pénteki ülésén a város közgyűlése.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. távhőengedélyét április 16-i hatállyal vonta vissza a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, és a szolgáltatás végzésére az önkormányzati tulajdonú IKV Zrt.-t jelölték ki.

A városban 1999 óta az 51 százalékban a szegedi önkormányzat, 49 százalékban pedig a Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó Alfa-Nova Kft. tulajdonában álló Szegedi Hőszolgáltató Kft. végezte a távhőszolgáltatást. A cég tevékenysége 2010-től vált veszteségessé, a szociális alapú lakossági gázártámogatás és a kapcsolt villamosenergia-értékesítés kedvezményeinek megszűnése, majd a rezsicsökkentés miatt.

A veszteségekhez hozzájárult az is, hogy a szolgáltatások nagy részét a kisebbségi tulajdonos érdekeltségeihez szervezték ki, és a földgázt is egy ilyen vállalkozástól szerezték be a szabadpiaci árnál drágában.

A veszteségek pótlásához az önkormányzat 2013 végén 510 millió forint tagi kölcsönt nyújtott, illetve 300 millió forint nagyságú kezességet vállalt a Szegedi Hőszolgáltató Kft. folyószámlahitelére.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal álláspontja szerint az Alfa-Nova Kft. jogszabálysértő módon ruházta át a Szegedi Hőszolgáltatóban birtokolt 49 százalékos üzletrészét az Energott Kft.-nek, így ma is vitatottak a cég tulajdoni viszonyai, ezért vonták be az engedélyt is. Ebben az ügyben bírósági per is zajlik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.