Ronald S. Lauder: Nem szabad hagyni, hogy egy Jobbik tönkre tegye Magyarországot

politika
2015 április 12., 17:11

A rendezvényen felszólalt Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke is. Ő arról beszélt, hogy senkinek, egyetlen politikai pártnak, egyetlen gazembernek sincs joga fenyegetni a zsidóságot.

Kijelentette, hogy senki sem gyalázhatja meg a zsinagógákat, senkinek sincs joga beleköpni a Duna-parton meggyilkolt zsidók emlékére állított cipőkbe, utalt a jobbikos Kulcsár Gergely esetére. 

A WJC elnöke azt üzente a világnak, hogy a magyar zsidó közösség él, jól van és nem megy sehová, szerinte ezt mutatja meg a holokauszt áldozataira emlékező Élet menete is. Kiemelte, hogy a zsidó közösség soha többé nem hagyja szó nélkül, ha zsidók, keresztények vagy bármilyen népcsoport kerül a gyűlölet középpontjába.

photo_camera (MTI/Mohai Balázs)

Emlékeztetett arra is, hogy a zsidó közösség részt vett Magyarország naggyá tételében, a zsidók Nobel-díjakat nyertek, munkahelyeket teremtenek és betegségeket gyógyítanak

A zsidók építenek, nem rombolnak, az antiszemiták rombolnak és pusztítanak. Ha a zsidókat arra kényszerítik, hogy tovább álljanak, akkor a sikereiket is elviszik magukkal

- mondta.

Szerinte a Jobbik úgy gondolja, ők védik meg Magyarországot, de valójában ártanak neki.

"A Jobbik fel sem fogja, micsoda kárt okoz Magyarország jövőjének. Nem szabad hagyni, hogy egy Jobbik tönkre tegye Magyarországot”

Kitért arra is, hogy az Élet menetében zsidók és keresztények több ezren vonulnak együtt a gyűlölet ellen, egy jobb jövőért. Szerinte Magyarországot azok a keresztények képviselik, akik itt vannak és kiállnak a zsidó közösség mellett.

A menet a Dohány utcai zsinagóga elől indult az Ötvenhatosok terére. Amikor a tömeg eleje megérkezett a térre, a menet vége a Kodály köröndnél volt. A résztvevők magyar, izraeli és európai uniós zászlókat vittek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.