Magyar Nemzet: Az E.On és az Eni is kivonulhat a magyar lakossági gázszolgáltatásból

gazdaság
2015 április 13., 03:47
comments 59

Az mno.hu azt írja, hogy a francia GDF Suez után hamarosan

a német E.On és a Tiszántúli Gázszolgáltatót birtokló olasz Eni konszern is visszaadhatja a magyar háztartások földgázzal való kiszolgálásához szükséges egyetemes szolgáltatási engedélyét.

Ha ez megtörténik, a szolgáltató nélkül maradt ügyfelek valószínűleg a már a nemzeti közműszolgáltatóhoz tartozó Főgázt lesznek kénytelenek választani. A már országos szolgáltatási engedéllyel is rendelkező főgáz, jelenleg is ügyfeleket gyűjt, de az mno.hu szerint az emberek eddig nem tolakodtak, hogy a nemzeti gázszolgáltató ügyfeleivé váljanak.

Viszont ha a valóban a Főgáz válna a 3,3 millió magyar lakossági gázfogyasztó kiszolgálójává, akkor a nyakába szakadna az az évi több tízmilliárd forintos veszteség is, amit a rezsicsökkentés miatt mesterségesen leszorított gázárak okoznak a Magyarországon működő lakossági szolgáltatóknak. Az mno.hu által megkérdezett szakértők szerint a Főgáznál ezeket a veszteségeket és a nem fizető ügyfelek kintlévőségeit adóforintokból kellene majd pótolni, ezt a tranzakciót pedig az Európai Unió tiltott állami támogatásnak bélyegezheti majd.

Ha ezt a kormány el akarja kerülni, engedélyt kellene adnia a Főgáznak és a többi, esetleg a piacon maradó szolgáltatónak a lakossági gázárak emelésére, de akkor meg a Fidesz csodafegyverének tartott rezsicsökkentés eredményei kerülnek veszélybe.

Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetője azt mondta az mno.hu-nek, hogy szerinte a kormány célja jelenleg valóban a hazai lakossági gázpiacon tevékenykedő nemzetközi cégek kiszorítása, és az ügyfelek átcsoportosítása a nemzeti közműszolgáltatóhoz. Viszont ha ez a folyamat befejeződik, a kormány várhatóan arra összpontosít majd, hogy megszűnjön a kisfogyasztói gázpiac veszteséges működése. A kormány ezt a lakossági áram emelése nélkül is elérheti, hiszen a nemzetközi gázpiacon is csökkennek az árak, az itthon kitermelt gáz árát meg eleve a kormány határozza meg, így a Főgáz költségeit beszerzési oldalról is lehet csökkenteni, igaz, ez is igényelhet némi áldozatot az államtól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.