2016-tól megszűnik a kereskedelmi halászat a magyar természetes vizeken

Megszavazták a képviselők Fazekas miniszter által a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényhez benyújtott módosítását. 2016-ra és az azt követő évekre már nem adható ki kereskedelmi célú halászati engedély a természetes vizekre. Az állami horgászjegy kiadásához szükséges feltételek közül törlik a fogási napló leadását. Ezt azzal indokolják, hogy az állami jegyet első alkalommal kiváltók ezt a feltételt nem tudnák teljesíteni, miközben a fogási napló leadását elmulasztó horgászok is válthatnak emelt díjas állami horgászjegyet. A jövőben ingyen horgászhatnak a vakok és a gyengénlátók. A halőrök a törvénymódosítás elvehetik a pecás horgászjegyét, ha az nem jegyzi fogásait a naplóba.

Halvédelmi bírság szabható ki azokra:

  • akik nem fogható halat, illetve más hasznos víziállatot fognak ki vagy gyűjtenek be,
  • akik a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen őshonos halat fognak,
  • akik a pecázás során folyamatosan felügyelet nélkül hagyják a horgászfelszerelésüket.

 

 

 

 

A jövőben halvédelmi bírságot szabhatnak ki azokra, akik nem fogható halat, illetve más hasznos víziállatot fognak ki vagy gyűjtenek be, akik a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen őshonos halat fognak, illetve akik a pecázás során folyamatosan felügyelet nélkül hagyják a horgászfelszerelésüket.
A törvény rendelkezik arról is, hogy mikor kell figyelmeztetést alkalmazni a bírság helyett. Ezek elsősorban azokra az esetekre vonatkoznak, amikor a horgász vagy halász nem viszi magával a szükséges okmányait, de ezeket később bemutatja. Figyelmeztetést kap az is, aki első esetben mulasztja el bejegyezni fogási naplójába a horgászat megkezdésének időpontját.
A jogszabály alapján ha egy önkormányzat nem kíván élni a halgazdálkodási jogával, akkor arról az állam javára mondhat le.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.