Drazsé lett a világ egyik legjobb mentőkutyája

Tbg
ÁLLAT
2015 április 14., 14:24
comments 23

A világ egyik legjobb mentőkutyája lett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékébe tartozó nyolcéves fekete nőstény labrador, Drazsé.

A főként az eltűntek megtalálásában jeleskedő, kölyökkora óta mentéssel foglalkozó négylábút egy Szlovéniában lebonyolított többfordulós vizsga után választották be az elit klubba első magyar mentőkutyaként.

Ezt Balázs László, a kutató-mentő szolgálat vezetője közölte kedden az MTI-vel.

photo_camera Budapest, 2015. április 14.
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat nyolcéves Drazsé nevű labradora Budapesten 2015. április 14-én. A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség szlovéniai versenyén Drazsét a világ tíz legjobb mentőkutyájának elit klubjába választották.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A válogatót most először rendezte meg a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség, amely több mint 40 ország több száz mentőkutyás szervezetét tömöríti.

Drazsé és gazdája, a 22 éves Zsófi kis pihenőkkel 36 órán át folyamatosan kapták az újabb és újabb riasztásokat, amelyek között a személykeresésen kívül GPS-használat, térképolvasás, (kutya)elsősegélynyújtás és tájékozódás is szerepelt.

photo_camera Budapest, 2015. április 14.
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat nyolcéves Drazsé nevű labradora és gazdája, Ádám Zsófia Budapesten 2015. április 14-én. A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség szlovéniai versenyén Drazsét a világ tíz legjobb mentőkutyájának elit klubjába választották.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Az egyik legnehezebb feladatként a kutyáknak egy óra alatt kellett átkutatniuk egy 60 ezer négyzetméteres területet és megtalálni az ott megbújó embereket.

A más-más helyszíneken lebonyolított nappali és éjszakai keresés után a versenyzőket egy négy kilométeres földútra vezényelték, amelynek mentén – bokrok, fák és más tereptárgyak takarásában – szintén menekítésre várókat rejtettek el.

Csupán 10 mentőkutya tudta teljesíteni az elvárásokat, közöttük Drazsé, a kutya így bekerülhetett az elit klubba – tájékoztatott Balázs László. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.