Miért kerül valaki előzetesbe két melltartó és egy felső ellopásáért?

jog
2015 április 14., 12:53
comments 109

Reggel írta meg a rendőrség, hogy hétfőn egy tatabányai üzletből a 35 éves helybeli B. Istvánné két melltartót és egy felsőt ellopott, majd – miután az üzlet biztonsági kapuja jelzett – megpróbált elmenekülni, és a közeli benzinkút irányába futott, de végül Suki Sándor szabadidős rendőrzászlós utolérte, és elfogta.

A szolgálatban lévő rendőrök érkezéséig visszatartotta B. Istvánnét, akit előállítása után lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók, majd őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

A Helsinki Bizottság most arról írt, hogy nem biztos, hogy a nyomozás megköveteli az előzetest, és már csak azért sem feltétlenül kellene a gyanúsítottat 72 órán túl fogva tartani egy ilyen melltartólopásos ügyben, mert ez napi 9000 forintba kerül az adófizetőknek.

Persze egyelőre csak a rendőrség kezdeményezte az előzetest, és a bíróság mondhat rá nemet is, de a blog szerint Komárom-Esztergom megyében az ügyészség a rendőri indítványok kétharmadát elfogadja, és a megyében működő bíróságok az ügyészi indítványok 98,5 százalékában elrendelik az előzetes letartóztatást. Országosan is 80 és 91,4 százalék az arány, közben pedig másfélszereres a börtönzsúfoltság Magyarországon, ami már emberi jogokat sért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.