Fák alá telepítettek napelemeket, majd mikor rájöttek, hogy ha nem működik a cucc, bukják az EU-s pénzt, kivágták a fákat

Hajdúnánáson április 12-én kivágták a Rendelőintézet előtti, védett fenyőfákat, melyek évtizedek óta élőhelyei a település több fülesbaglyának. Magyarországon minden bagolyfajta védett, így pedig a fák kivágása védett állat elleni fellépésnek minősül. Az okozott kár több százezer forintos.

A fáknak azért kellett menniük, mert árnyékot vetettek a Városi Rendelőintézet tetején elhelyezett 200 napelemre, melyeket egy 53 876 931 forintos beruházás keretében telepítettek. Ebből 45 795 391 forint volt az uniós forrás. A gond az volt, hogy a szerződésben az szerepelt, hogy a napelemeknek névleges teljesítményük legalább 80 százalékát kell biztosítaniuk, az önkormányzatnak pedig valamiért kifejezetten árnyékos helyre sikerült tennie őket. Ha a kivitelező cég nem vágatja ki a fákat, egészen biztosan nem hozták volna a napelemek a várt teljesítményt. (nanasmet.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.