Már nem csak exobolygókat keres a Kepler

előadás
2015 április 15., 13:26

Az áprilisi Budapest Science Meetup-on Kiss László (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) a Kepler-űrtávcső meghosszabbított küldetéséről, a K2-ről beszélt, amelynek során a teleszkóp nem csak exobolygókat, hanem a mi Naprendszerünkben található kisbolygókat és Neptunuszon-túli Kuiper-objektumokat is keres.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

A NASA 600 millió dolláros Kepler-űrtávcsöve 2009 és 2013 között forradalmasította az exobolygók kutatását, illetve a csillagok asztrofizikáját. 2013 tavaszán a második meghibásodott lendkerék végett vetett az eredeti adatgyűjtésnek, majd közel egy év után indultak újra a mérések. Az azóta K2 néven futó misszió tudományos programjában megjelentek a Naprendszeri égitestek, melyek újszerű kutatásait magyar csillagászok kezdeményezték a NASA-nál. Az előadás a Kepler innovatív alkalmazása által lehetővé tett eredményekből válogat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.