Érdekes egybeesés a török politikában

Távozott tisztségéből Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egyik közeli, örmény nemzetiségű tanácsadója, aki néhány nappal korábban népirtásnak nevezte az Oszmán Birodalom 100 évvel ezelőtti, örmények elleni rémtetteit.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányilletékes tagadta, hogy a 65 éves Etien Mahcupján távozása bármilyen összefüggésbe hozható ezzel, és azt állította, hogy nyugdíjba ment, mert elérte a nyugdíjkorhatárt.

Mahcupján egy interjúban minősítette, hogy népirtás volt az örmények elleni mészárlás.

„Ha elfogadjuk azt, hogy népirtás az, ami Boszniában és Afrikában történt, akkor lehetetlen nem népirtásnak nevezni azt is, ami az örményekkel történt 1915-ben” – mondta Mahcupján, aki tavaly óta volt főtanácsadója a miniszterelnöknek, és ilyen minőségében az első magas rangú örmény nemzetiségű tisztségviselő Törökországban.

Az Európai Parlament szerdán határozatában szólította fel Törökországot, hogy ismerje el népirtásnak az Oszmán Birodalomban 100 éve elkövetett, közel 1,5 millió örmény halálos áldozatot követelő rémtetteket.

Recep Tayyip Erdogan török államfő már előzetesen közölte, hogy Ankara figyelmen kívül fogja hagyni a határozatot. Törökország elismeri, hogy 1915-ben török katonák az Oszmán Birodalom területén élő örményeket gyilkoltak meg, de tagadja, hogy az népirtás lett volna.

Aki nem képes a párbeszédre, az el akarja hallgattatni a másikat – jelentette ki ma Ferenc pápa is a mai homíliájában, elemzők szerint feltehetőleg válaszul Ankara amiatti bírálatára, hogy a katolikus egyházfő is népirtásnak nevezte az örmények 1915-ös legyilkolását. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.