„Szétbaszom az arcod, ne pofázz!” - kiáltotta a McDonald's biztonsági őre, aztán ütött

bűnügy
2015 április 17., 18:15
comments 945

Olvasónk, Borsi Bálint fordult hozzánk ezzel a levéllel:

„Egy barátommal hajnali két óra körül tértünk be a Blaha Lujza téri McDonald's étterembe. Miután megvásároltuk az elfogyasztani kívánt élelmiszert, a hátsó sarokban található asztalnál foglaltunk helyet. Már kifele jöttünk az üzletből, mikor arra lettünk figyelmesek, hogy egy fiatal kétségbeesett hangon próbál telefont kérni valakitől, hogy rendőrt hívjon, mivel állítása szerint egy másik vásárló megütötte őt. Mivel takarásban voltak, az állítólagos incidensből semmit nem láttunk, azonban mikor az étteremben dolgozó biztonsági őr rángatni és lökdösni kezdte a srácot, odamentem, hogy megkérdezzem, mi történt pontosan. A körülbelül két méter magas, testes, kopasz férfi erre minden előzmény nélkül nyakon ragadott, és elkezdett kitolni az üzletből.

Már az üzlet előtt voltam, mikor megkérdeztem, mivel érdemeltem ki ezt a bánásmódot. Az őr erre válogatott káromkodások közepette szólított fel arra, hogy hagyjam el a helyszínt.

»Szétbaszom az arcod, ne pofázz!«

-mondta.

Mivel nem tettem eleget a felszólításnak, a fenyegetést hamarosan tett követte: többször ököllel arcon ütött, majd a földre lökött és rugdosott. A vállamon lévő laptoptáska is a földre esett, a benne lévő laptop pedig összetört. A szám felszakadt, bal első fogam meglazult, darabok törtek le belőle. Időközben megérkeztek a korábban inzultált srác által kihívott rendőrök. A kiérkező járőr hátborzongató arroganciával kezelte a helyzetet. Nem akartak intézkedést kezdeményezni, mikor pedig a fel szerettem volna vázolni a történteket, indokolatlan stílusban szólt rám.

»Mássz már ki az arcomból!«

- mondta egyikük. Mikor egyre kétségbeesettebben próbáltam segítséget kérni tőle, egy kollégája a védelmére sietett. »Neki akar menni a rendőrnek?« - faggatott teljesen indokolatlanul. Mikor megkérdeztem, hogy komolyan úgy nézek-e ki, mint valaki, aki agresszív fellépésre készül, öltözködésemre, kinézetemre tettek degradáló megjegyzéseket. Közben a számból ömlött a vér, így hamarosan a Mária utcai sürgősségi ügyeletre szállítottak, ahol három öltéssel varrtak össze.

Ma elmentem az étterembe, ahol az incidens történt, az üzletvezető azonban nem tanúsított különösebb tenni akarást az üggyel kapcsolatban. Véleménye szerint a biztonsági kamera felvételei megsemmisítésre kerülnek, mire a rendőrség kikérné azokat, így a feljelentés megtételét sem javasolta.”

Bálint képet is küldött felszakadt szájáról:

száj

Megkérdeztük a történtekről a rendőrséget és a Blaha Lujza téri McDonald's-ot is. Utóbbihoz csak telefonos elérhetőség volt megadva az interneten, a számot felhívva viszont azt mondták, hogy ilyen ügyekről csak az üzletvezető tájékoztathat, aki viszont csak hétköznap 8 és 16 óra között elérhető, öt órai hívásunkkor pedig már nem volt az étteremben. Ezután felhívtuk a McDonald's-ot képviselő Noguchi Porter Novelli kommunikációs ügynökséget is. Szerintük az incidensről őket eddig nem tájékoztatták, de megígérték, hogy utánanéznek az ügynek. Végül Vadnai Ágnes,  a McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft. kommunikációs vezetője ezt a választ küldte az ügynökségen keresztül.

„A McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft. értesült róla, hogy a Blaha Lujza téri McDonald's étteremben ma hajnalban 2 óra után rendőri intézkedésre került sor. Információink szerint éjjel 2 óra körül az étteremben két társaság összeverekedett, az egyik társaság a helyzetet kezelni igyekvő biztonsági szolgálat munkatársát is bántalmazta. A biztonsági őrök rendőri intézkedést kértek, a 8. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai kiszálltak a helyszínre.

A belső vizsgálat szerint a biztonsági őrök jogszerűen és szakszerűen jártak el.

További rendőrségi vizsgálat esetén az étterem készséggel együttműködik a hatósággal. A vendég levélben fordult a vállalathoz is, válaszoltak neki, a belső vizsgálat eredményeiről őt is tájékoztatni fogják.”

Azt írták, hogy ennél egyelőre nem közölhetnek több információt. Ez azért érdekes, mert mi elküldtük a McDonald's-nak Bálint leveléből azt a részt is, amelyik az étteremvezetőnek a biztonsági felvételek megsemmisítésére vonatkozó megjegyzéséről szólt. Erre ezek szerint nem akarnak reagálni.

A rendőrség pedig ennyit válaszolt a feltett kérdéseinkre:

„A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. április 17-én 1 óra 15 perc körüli időben a Budapest VIII., Blaha Lujza téren található egyik gyorsétteremben egy férfi bántalmazott egy másik férfit. Az esetet követően a helyszínre érkező rendőrök adatgyűjtést végeztek, valamint intézkedtek a sértett orvosi ellátására. Az eset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitánysága feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.