Tűzharcba keveredtek a rendőrök és egy drogkartell tagjai Mexikóban

külföld
2015 április 18., 12:26
comments 61
photo_camera Életkép Reynosából. AFP PHOTO/STR

Heves tűzharc robbant ki Reynosa mexikói városban, közvetlenül az Egyesült Államok határánál péntek este. Legkevesebb hárman meghaltak.

Tamaulipas szövetségi hatóságok őrizetbe vették a Reynosa városban tevékenykedő bűnbanda, a Gulf-kartell tagjait. A Gulf-kartell jelenleg a harmadik legnagyobb drogkartell Mexikóban, a texasi Brownsville-el szembeni Matamoros város a székhelye. A közlemény szerint a

"bűnbanda tagjai azzal reagáltak néhány társuk őrizetbe vételére, hogy járművekkel útakadályokat emeltek és megtámadták a szövetségi erőket a városban."

Az utakat elálló autókat később a fegyveresek felgyújtották. A hatósági erőkkel történt összecsapásokban három fegyveres civil, feltehetően a kartell tagja, meghalt. A területet a szövetségiek néhány órával később ellenőrzésük alá vonták.

Az őrizetbe vett embereket Mexikóvárosba szállították. Egyes sajtóértesülések szerint őrizetbe vették a Gulf-kartell helyi részlegének főnökét, az "El Gafe" (Vészmadár) becenevű férfit. Reynosa önkormányzata a Twitteren figyelmeztetést adott ki, hogy az autósok környékbeli utakat kerüljék el. A felsorolásban szerepelt többek között a szomszédos Matamoros településre vezető autópálya is.

Matamoros a mexikói-amerikai határ mentén található, abban a körzetben, ahol már hosszú idő óta brutális háború zajlik az egymással rivalizáló, kábítószerrel üzletelő bandák között. A Mexikó északi részén ezek a bandák az Egyesült Államokba vezető csempészutakért folytatnak küzdelmet egymással. Általában a Gulf-kartell és a Zetas drogkartell emberei lövik egymást, de sokszor a fegyveres erőkkel is megküzdenek. Reynosa mexikói határváros szomszédos a texasi McAllennel az Egyesült Államokban. (via MTI és Yahoo News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.