Az FBI szakértőinek 2000-ig majdnem az összes hajvizsgálata hibás volt

Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb törvényszéki botránya robbant ki most, hogy az Igazságügyi Minisztérium és az FBI hivatalosan is beismerte, hogy az egyik elit törvényszéki laboratóriumi egységében, ahol mikroszkóppal vizsgálták a hajszálak egyezését, majdnem mindenki, a 28-ból 25 ember hibás vallomást tett több mint két évtizeden át, egészen 2000-ig.

A szakértők összesen 2500 ügyben találtak hajegyezést, ebből a bíróság 268 esetben használta fel bizonyítékként a hajmintát, amiből 257-nél a szakértők felnagyították a hajszálegyezés mértékét – tehát az összes eset 95 százalékáról van szó. Ebből 32 esetben volt az ítélet halálbüntetés.

A hatóságok szerint ez nem jelenti azt, hogy csak ez alapján ítélték el az embereket, több más bizonyíték is kellett. De azért 46 államban és Washington D. C.-ben felülvizsgálják az eseteket. Négy embert már fel is mentettek.

A hajszálak és a harapásnyomok törvényszéki vizsgálatát régóta támadták, azt gyanítva, hogy nem elég pontos vagy szakszerű. (Washington Post)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.