Az orosz bankoknak ezentúl jelentenie kell az EU-s és amerikai polgárok pénzmozgásait

Az USA és az EU mind a 28 tagállamának polgárairól jelentenie kell ezentúl az orosz bankoknak, ha pénzügyi műveletet hajtanak végre az országban. A jelentési kötelezettsége ezen kívül a svájci, norvég, kanadai, ausztrál, új-zélandi, argentin, mexikói jamaikai, észak-koreai iráni, szíriai, szudáni állampolgárokra is kiterjed.

A bankfelügyelet kiszivárgott levele szerint azok az országok kerültek fel a listára, amelyekkel szemben Oroszország szankciókat vezetett be tavaly a Krím elcsatolása miatt a nyugati államok által alkalmazott büntetőintézkedésekre válaszul.

A levelet közlő Izvesztyijának nyilatkozva a bankfelügyelet alelnöke, Pavel Livadnij már azt állíotta, hogy a szervezet alapítása óta, több mint 10 éve következetesen fellép a törvénytelen pénzügyi műveletek ellen, ezért nem felel meg a valóságnak az a következtetés, hogy a lapban megszellőztetett intézkedésüket csak "az utóbbi események (az Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók) alapozták meg". (Izvesztyija via MTI)