Csehországban augusztustól már 18 alattiak is kaphatnak füvet

Rövidesen szélesebb körben lesznek hozzáférhetőek a marihuánaalapú gyógyszerek Csehországban. A szükséges rendeletet az egészségügyi minisztérium már elkészítette, és várhatóan augusztus elsején lép életbe.

Csehországban 2013 áprilisában váltak törvényesen is hozzáférhetővé a marihuánaalapú gyógyszerek. A vadkender egészségügyi célokra való felhasználását a parlament engedélyezte.
A jelenlegi szabályozás szerint ezeket a gyógyszereket csak szakorvos írhatja fel, és csak felnőtteknek adhatók ki. Egy ember havonta legfeljebb 30 g-t kaphat, kizárólag elektronikus vényre.

A minisztérium most nyilvánosságra hozott rendelettervezete szerint a jövőben a havi adag 180 g-re nőne, és 18 éven aluliak is megkaphatnák.

Az eddigiektől eltérően már nemcsak a kiválasztott szakorvosok, hanem például a háziorvosok és a bőrgyógyászok is felírhatják a marihuánaalapú készítményeket.

Képünk csak illusztráció, egy Ohio állambeli boltban készült (Fotó: Theo Stroomer / Getty Images)

Csehországban nagyon drágák ezek a kizárólag külföldről behozott szerek. De miután már kiadták az első engedélyeket a legális marihuánatermelésre, rövidesen hazai gyártmányú, olcsóbb gyógyszerek is forgalomba kerülhetnek. Most 1 g gyógyászati célú marihuánát 300 koronáért (3290 forint) lehet venni, ez a jövőben 70 koronára csökken a minisztérium szerint.

A minisztérium a marihuánaalapú gyógyszerek hozzáférhetőségének megkönnyítésével a feketepiac ellen akar harcolni. A betegek ugyanis a korlátozott hivatalos mennyiség feletti szükségleteiket eddig a feketepiacon voltak kénytelenek beszerezni.

A marihuánaalapú gyógyszereket egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia és Parkinson-kór kezelésénél lehet sikeresen alkalmazni. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.