Esküdtnek idézték az Egyesült Államok főbíróját

külföld
2015 április 20., 13:02
comments 20

Az Egyesült Államokban, ahol a büntetőügyekben pár nagyon ritka kivételtől eltekintve esküdtek döntenek, minden állampolgárnak kötelessége megjelenni a bíróságon, ha esküdtnek idézik. Így tett a 49. számú esküdtjelölt is egy karambolból lett jogi eljárásban.

A sors különös játéka folytán a 49. számú esküdt ifj. John G. Roberts marylandi lakos volt, aki

az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának legfőbb bírója,

vagyis egyszemélyben főbíró és a teljes bírói kar főnöke is.

Az esküdtek közül a bíróság meghallgatáson válogatja ki azt a 12-t és a póttagokat, akik aztán az ügyben dönthetnek. Roberts meghallgatása végül gyorsan lezajlott, csak két egyszerű kérdésre válaszolt nyilvánosan, majd félrehúzódva beszélt valamit az ügyvédekkel és a bíróval, ami után nem válogatták be az esküdtszékre.

Ami minden bizonnyal helyes döntés volt. Az esküdteknek ugyanis nem szabad magukat befolyásolni hagyni, de nehéz elképzelni, hogy a többi 11 esküdt ne fogadta volna el az ország legfőbb bírójának véleményét. Aminél talán csak az lett volna viccesebb, ha vitába szállnak vele.

Amúgy az amerikai jogtörténetben nem példanélküli, hogy egy főbíró esküdt legyen. Shirley Abrahamson Wisconsin állam főbírójaként két perben is esküdt volt. (Via The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.