A kormány ad pár tízmilliárd forintot a jól keresőknek

2015 április 21., kedd 12:52
529

Adócsökkentésben látja a jövőt a drámai népszerűségvesztéssel küszködő kormány, közölte a költségvetésről szóló Fidesz-KDNP-s frakcióülés után sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A lényeg:

bejelentették, hogy 16 százalékról 15-re csökkentik a magyar szja egyetlen kulcsát.

Ez váratlan, mivel eddig pont erről nem volt szó ötletként sem.

Az idei évre 1635 milliárd forint bevételt vár a kormány az szja soron, az 1 százalékpontos csökkentés 6,66 százaléknak felel meg. Ez azt jelenti, hogy durván 110 milliárd forinttal kevesebb bevétel jön majd be ezen a soron, ennyivel kevesebbet vesznek el a magyar keresőktől. Pontosabban picit több, mivel jövőre lesz növekedés is (és most épp úgy tűnik, hogy az idei bevételvárakozást is alulbecsülték).

Csak hát a jövedelemadó egy viszonylag progresszív adó – persze Magyarországon korlátozottan, mivel nálunk a Fidesznek köszönhetően egykulcsos –, aki többet keres, az többet fizet, így ez az adócsökkentés többet hagy a gazdagabbak zsebében, mint mondjuk egy áfa-csökkentés hagyna. (Magyarországon egyébként a jövedelmek adóztatása valójában eléggé regresszív, mivel a járulékterhelés arányaiban nagy, ami inkább a munkavállalók/alkalmazottak, mint a munkaadók/tulajdonosok bérét terheli.)

A leggazdagabb tíz százalék az összes munkajövedelem 26 szazalékát, a legszegényebb tíz százalék meg az összes 1,6 százalékát viszi haza.

kshTovábbi változások a jövő évi költségvetésben:

  • jelentősen, a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 0,31 százalékra csökkenne a bankadó (az EBRD-megállapodásnak megfelelően),
  • a sertés tőkehús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkenne,
  • a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékét növelnék (gyermekenként tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nőne a kedvezmény).
  • Különböző állami közszolgáltatások díjai és illetékei csökkennének vagy szűnnének meg.

Az is újdonság a mostani bejelentésben, hogy jövőre 2 százalékos hiánycélt vállal a kormány az idei 2,5 százalék után. Ez azt jelenti, hogy a várakozáson felüli bővülés miatt keletkező úgynevezett mozgástér jelentős részét deficit/adósságcsökkentésre használná a kormány.

A növekedés az NGM szerint is visszaesik 2016-ban, a minisztérium 2,5 százalékos bővüléssel számol. Nem várnak komoly inflációs nyomást sem: 1,8-2 százalék lehet a drágulás egy év múlva. De többet vagy biztosat majd csak május 13-án, a költségvetés hivatalos előterjesztésekor fogunk tudni (és nyilván az a koncepciós is sokat fog majd változni az év végéig).

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt