A kormány tovább alázza az egyetemeket: most négy napot adtak, hogy írjanak új tantervet

oktatás
2015 április 22., 15:45
comments 156

A tüntető hallgatókat nem nyugtatta meg, hogy a hétfői tiltakozások után Palkovics László felsőoktatási államtitkár kedden valamennyit puhított a korábbi javaslaton, és ezek szerint már nem biztos, hogy megszüntetik azokat a szakokat, amelyeket nemrég még meg akartak.

Az államtitkár a nemzetközi tanulmányok esetében a megszüntetés helyett már arról beszélt, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal az oktatókkal együtt dolgozzon ki egy javaslatot, milyen átalakításokkal javítanának a képzés színvonalán.

Viszont azt az információt kaptuk, hogy erre csak hétfőig kaptak időt, azaz négy nap alatt kellene átalakítaniuk az egész képzést, mert jövő szerdán már szavazni akar róla a kormány.

Egy szak rendes akkreditációja sokszor évekig is eltarthat, így az oktatók szerint vicc, hogy négy munkanap alatt kellene nemzetközi példákkal alátámasztva, rendesen átgondolva, mindenkivel egyeztetve átszabniuk egy teljes képzési szerkezetet.

Az érintett karok hallgatói szerda estére is tüntetést szerveztek, mivel elégedetlenek a kormány engedményeivel, a javaslat teljes visszavonását kérik és azt, hogy vonják be őket is a folyamatba, mert a kormány együttműködése a Rektori Konferenciával teljesen átláthatatlan, sokszor alapvető információkat nem kapnak meg a tervezetekről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.