Csatát nyert Magyarországon az iskolai szegregáció

oktatás
2015 április 22., 11:58

Brüsszelben küzd tovább a magyar állam ellen a CFCF (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány), miután szerdán a Kúria teljes egészében elutasította a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában. Az ítélet jogerős.

A 2007 óta húzódó ügyben az alacsonyabb szintű bíróságok éppen ellentétesen ítéltek, és azt mondták ki, hogy igenis szegregálják a gyerekeket Nyíregyházán. Balog Zoltán miniszter, aki végig személyes ügyének tekintette az iskola üzemeltetését 2014 végén azonban egy olyan törvényt hozatott, amely lehetővé tenné az ilyen szegregált intézmények működését.

A Kúria mostani indokolása szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görögkatolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem a pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát.

A Kúria álláspontja szerint így nem sérült a szabad iskolaválasztás elve. A szülők annak tudatában íratták gyerekeiket az intézménybe, hogy ott vallási nevelés folyik, az egyháznak pedig deklarált célja volt a roma pasztoráció, így logikus, hogy olyan térségben vette át az iskola működtetést, ahol jelentős arányban élnek romák.

Kegye Adél, a CFCF ügyvédje az ítélethirdetést követően elmondta:

„A mai ítélet nem illeszkedik a Kúria korábbi gyakorlatába, annak ellenére, hogy az elkülönítést tiltó szabályok változatlanok. Csak remélni tudom, hogy nem szaporodnak el gomba módjára a cigány gyermekeket oktató egyház intézmények szerte az országban az ítélet következtében. Az Európai Bizottsághoz kell fordulnunk.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.