A baromfi terméktanács máris kukorékol a disznókkal való kivételezés miatt

A kormány a jövő évi költségvetésben 27-ről 5 százalékra csökkentette a sertéshús áfáját. Rogán Antal szerint azért, mert abból fogy a legtöbb (pedig nem), de a döntés hátterében simán állhat Orbán Viktornak a disznó iránti feltétlen rajongása is, amiről számtalan emlékezetes kolbásztöltés és disznóvágás tanúskodik, és amiről a miniszterelnök épp most vallott a Story magazinnak.

Több se kellett a baromfi terméktanácsnak: a szervezet hivatalos közleményben kelt ki az egyoldalú intézkedés miatt.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak, az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná, ez pedig jelentősen rontaná az ágazati szereplők jövedelmezőségét és munkahelyeket sodorna veszélybe.

Sok lúd disznót győz

A BTT a közleményben leszögezi: nincs olyan szakmai indok, amely alapján a csaknem száz százalékban magyar tulajdonban lévő baromfi termékpályát, illetve annak termékeit az áfa-szabályozásban diszkriminálni kellene. Kiemelik, hogy az ágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig a baromfihúsok állnak az első helyen. Az éves átlagfogyasztás baromfihúsból 32 kilogramm, míg sertéshúsból 28 kilogramm Magyarországon.

A BTT szerint a diszkriminatív javaslat a baromfitermékek indokolatlan fogyasztás-csökkenését idézheti elő, ágazati vállalkozásokat lehetetlenítene el, hiszen a 22 százalékos fogyasztói árkülönbség költségoldalról kigazdálkodhatatlan.

A terméktanács a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar agrárium második legnagyobb exportőrének számító baromfiágazat 60 ezer embert foglalkoztat.