A Story 2009-es konzervsztorikkal adta el Orbán Viktort és a feleségét

POLITIKA
2015 április 23., 13:42

A miniszterelnök már 1989 óta időről időre a bulvárlapoknak adott interjúkban próbál valamilyen képet kialakítani magáról, igaz, elég ritkán. Most a Story magazin közölt hatoldalas interjút Orbán Viktorral és feleségével, Lévai Anikóval.

Story, 2015. tavasz

A friss Story címlapja

A Közelről, másképp című anyagból az derül ki, hogy:

  • A házasságuk olyan, mint egy kamaszos szerelem, kedvesen csipkelődnek.
  • Orbán máig nem tudja, hol van a porszívó a lakásában.
  • Csak négy órát alszik naponta.
  • Lévai Anikó szerint, ha a férjét valami nem érdekli, egyszerűen elengedi a füle mellett.
  • Fiatalon hátizsákkal csavarogták be Nyugat-Európát. „Alig volt pénzük, olcsó helyeken, állomáson, néha árokparton töltve az éjszakát, minden fillért alaposan beosztva, konzerveken élve jártak városról városra.” Amikor Párizsban jártak, Orbán Itt a piros, hol a piros?-on eljátszotta a vésztartalék 500 frankjukat. De ami Lévai szerint ezután történt, az még keményebb: Letörten baktattak, Lévai pedig csak őrlődött belül, hogyan lehet valaki ilyen felelőtlen. Torkára fagyott a szó. Szótlanul mentek egymás mellett. Pár perc néma séta után Orbán hirtelen megállt, és azt mondta: „Most meg mit kiabálsz velem?” Nem is csoda, hogy úgy elkezdtek nevetni, alig bírták abbahagyni.
  • Orbán szerint a férfinak csupán annyi a dolga, hogy egy fokkal szebb legyen az ördögnél.
  • Orbán és Lévai még az egyetemi kollégiumban megegyeztek, hogy „Anikó nem mutatkozik hajcsavarókkal a fején, és hogy egyikük sem visel még otthon sem mackónadrágot”.
  • „Ha észreveszi, hogy 10-15 kiló felszaladt rá, kemény fizikai munkába kezd, hogy a felesleget ledolgozza.”
  • Orbán túlságosan szereti a disznóhúst, és inkább fát vág 2-3 órán át, minthogy diétázzon.

Csakhogy sok fordulat nagyon ismerős, mintha már egyszer hallottuk volna ezeket.

Story, 2009. ősz

A Story 2009-es cikke

A hat évvel ezelőtti, Egy család közelről, másképp című cikk, ami hasonló fotókkal operált, az orbanviktor.hu-n maradt fent. Ebből az derült ki, hogy:

  • Kamaszos gesztusokkal beszélnek egymáshoz, kicsit csipkelődnek.
  • „Eszükbe jut egy huszonöt évvel ezelőtti nyár, amikor egy szál hátizsákkal becsavarogták Nyugat-Európát. Először jutottak túl a szögesdróton, a szabad világba. Alig volt pénzük, »szörnyű«, olcsó helyeken, állomáson, néha árokparton hálva, minden fillért alaposan beosztva, konzerveken élve mentek városról városra. Anikó pontosan emlékszik mindenre. - Viktor Párizs külvárosi ócskapiacán "itt a piros, hol a piroson" eljátszotta a vésztartalék ötszáz frankunkat. Letörten baktattunk ki a piacról, én csak őrlődtem belül, hogy lehet valaki ilyen felelőtlen. Egy hang sem jött ki a számon. Mikor Viktor hirtelen megállt és azt mondta: - Most meg mit kiabálsz velem? Pedig én csak néztem rá némán… Akkor úgy elkezdtünk nevetni, hogy alig bírtuk abbahagyni.”
  • „Az egyetemi kollégiumban megegyeztek, hogy Anikó hajcsavarókkal sosem jön ki a fürdőszobából és, hogy nyilvános helyen egyikük sem hord majd mackónadrágot.”
  • „A férfinak persze könnyebb, ahogy Anikó mondja, nekünk csak egy hajszállal kell szebbnek lenni az ördögnél” – mondta Orbán.
  • Lévai Anikó arról, hogy mit nem szeret a férjében: „Azt nehéz néha elviselni, hogy ami nem érdekli, azt egyszerűen elengedi a füle mellett. Az 1968-as foci vb összes csapatának összeállítását fejből fújja, de hogy hol van a porszívó a lakásban, arról fogalma sincs.”

A friss Storyban semmilyen utalás nincs arra, hogy régebbi beszélgetésből emeltek át részleteket, és a címlapon is ott az „exkluzív” felirat.

Erre az emberre van bízva az ország

Egyébként megnéztem, eddig miket árult el magáról Orbán, vagy miket mondott róla a felesége. Ezek alapján Orbán, bár nyilvánvalóan tehetséges politikus, a valóságban olyan idegesítő lehet, hogy 5 percig sem lehet elviselni. (Egyébként a néhai Gyurcsány Ferenc is folyamatosan a legrosszabb oldalát igyekezett kidomborítani a nyilvánosság előtt.)

Nem lenne meglepő, ha az ellenzék a következő kampányt végig arra fűzné fel, hogy:

Te rábíznád az országot egy olyan emberre, aki Itt a piros, hol a piros?-on elverte minden pénzét?

Orbán Viktor 2007-ben. Semmi idegesség, semmi szájnyalogatás. Mi történt?

Gondola, 2007. tavasz

Amikor Lévai Anikónak megjelent A konyhaablakból című könyve, akkor a miniszterelnök felesége azt mondta: „A férjem leginkább attól tartott, hogy elvon a gyerekektől ez a feladat, azért kifogásolta ezt a tervet.”

Vasárnap, 2007. tél

„Csak az a gond vele, hogy utána halmokban áll a konyhában a mosatlan edény, mert úgy gondolja, hogy ez már nem a szakács dolga” – mondta Lévai Anikó.

Orbanviktor.hu, 2008. nyár

Lévai ekkor elmesélte, hogy a „férje a bográcsos ételek elkészítésében jeleskedik a leginkább, s olyankor senkit nem enged a rotyogó étel közelébe”.

Erdély.ma, 2011. tél

„szokta mondani a férjem, hogy jó benyomást tettem, sikerült megtéveszteni a közönséget.” (Lévai Anikó)

Kanizsa Újság, 2011. ősz

Így mesélt Lévai arról, hogy mi volt, amikor az Ökumenikus Segélyszervezettel Afganisztánba ment volna:

„A férjem nem engedte, hogy Afganisztánba menjek, amikor segélyszervezetünknek ott akadt feladata. Ha az emberrablók elrabolnák a jószolgálati nagykövetet, a másik, Kovács Kokó István biztosan kiverekedné magát, menjen ő.”

E-népújság, 2012. ősz

„Nem érdemes aggódni, ha a férj az ötödik futballmeccset nézi meg, mert az semmiség ahhoz képest, ha például lángokban állna a ház.” (Lévai Anikó)

Story, 2012. tél

A magazin 33 dolog, amit nem tudunk Orbán Viktorról címmel közölt cikket a miniszterelnökről, amiből kiderült, hogy:

  • Rosszul tűri, ha a ruháján látszik a márkajelzés.
  • A foci álmában is kísérti, mert „legutóbb egy tökéletesen berúgott szöglet tette emlékezetessé számára az alvást”.
  • Hamisan dalol vezetés közben.
  • Nem tud tankolni, vagy egyszerűen elfelejt tankolni.
  • Soha nem készül el a vasárnapi ebédje időben.
  • Menet közben helyet cserélt a kisfiával a Libegőn.

orbán viktor rózsaszín

Patika Tükör, 2013. ősz

Ebből a Lévai-interjúból csak annyi jött át, hogy Orbánnak mindig van egy jó szava a feleségéhez. Lévai Anikó például nem nagyon szed gyógyszert, cserébe mindenféle füvekkel kúrálja a családot: „Mondom is mindig a férjemnek, hogy látod, megint meggyógyítottam a gyereket. Erre Viktor: nem tudni, hogy azért, vagy annak ellenére gyógyult-e meg a gyerek.” (Kapcsolódó: 2010-ben Lévai azt mondta a Heti Válasznak, hogy ha bejglit csinál, az mindig megreped, ami pedig nem, „az Viktor szerint mákos kalács lett”.)

Lévai szerint a házban fokozottan kellene a rendre ügyelni, mert 7 ember jön-megy a lakásban, és ha mindenki csak egy picit odébb tesz valamit, kész a káosz. „De hát erre mondja Viktor, hogy nem egy laktanyában élünk, hanem egy lakásban.”

Story, 2014. tavasz

A lap pont a tavalyi parlamenti választás előtti hetekben dobta le a híres rózsaszínkanapés interjút, amiben Lévai Anikó többek között arról beszélt a férjével kapcsolatban, hogy:

„Amíg éhes, ne kérj tőle semmit! Ulti közben ne zavard. Ha kikap a csapata, kezeljük a lehető legnagyobb tapintattal. Jobb arról nem is beszélni mekkora volt a szomorúság, amikor 8-1-re kikaptak a magyarok… Ha reggel nem akar felkelni, mondd azt, hogy van friss Nemzeti Sport, egyből kinyitja a szemét. Elsőnek kell olvasnia, volt rá példa, hogy kivasaltam, hogy ropogós legyen.”

Akkoriban még mindenhová magával cipelte a 8 évvel azelőtti, németországi foci-vébén vásárolt hátizsákját. Orbán minden nyelven képes értelmezni a focis híreket, még az ezekkel kapcsolatos kínai és japán jeleket is ismeri.

Orbán még a feleségének sem hagyja, hogy legyőzze: ha együtt futnak, végig úgy tesz, mintha megfulladna, de a végén egy sprinttel lehagyja. Amikor meg egy síversenyen a felesége futott be elsőnek, és ő csak második lett, mire az eredményhirdetés következett, elintézte, hogy külön férfi és női kategória legyen.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.