A washingtoni magyar nagykövet férje a MET igazgatóságának új tagja

2015 április 23., csütörtök 14:29
12

Két hete Ferencz I. Szabolcsa tagja lett a MET Ag. igazgatótanácsának. A svájci energiakereskedő 40 százalékben a Mol tulajdonában van, és eredetileg teljesen a Mol leányvállalataként jött létre. Ferencz a Mol a egyik felsővezetője több mint tíz éve.

A MET az utóbbi években nagyon jól járt azzal, hogy az állam az MVM-nek adta az osztrák-magyar határon átjövő gázvezeték használati jogát, és az állami MVM pedig a MET gázát hozta be rajta. A MET-nek hatalmas bevételt hozó üzletről itt írtunk részletesen.

Ferencz I. Szabolcs egy másik Mol-os vezetőt, Horváth Gábort váltja az igazgatóságban. Horváthnak a horvátországi INA vezetésében lett fontosabb szerepe, és a Mol egy olyan embert akart a helyére, aki nem elsősorban üzleti területet, hanem úgynevezett „funkcionális irányító egységet” vezet, mondták a Mol-nál a váltás hátteréről. Ferencz I. a társasági kapcsolatok ügyvezető igazgatója a Mol-nál.

Érdekes körülmény, hogy Ferencz I. Szabolcs felesége Szemerkényi Réka, aki január óta Magyarország nagykövete az Egyesült Államokban. A magyarországi energiaüzleteket az USA különös érdeklődéssel figyeli, elsősorban az orosz kapcsolatok miatt. A MET-ben van orosz tulajdonos is, és sokan vélelmezik, hogy a cég pénzügyi sikerei jó orosz kapcsolatainak is köszönhető.

Ferencz I. Szabolcs korábban vezette a Mol romániai érdekeltségét is, és az első Orbán-kormány (1998-2002) idején pedig előbb a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs központjának volt az igazgatója, majd pedig kulturális minisztériumnak a kabinetfőnöke.

A MET igazgatóságában van még egy Mol-os képviselő, Bacsa György személyében, aki a Mol üzletfejlesztési igazgatója.

Ferencz I. Szabolcs fontos ember a Mol-nál, érkezése azt is jelenti, hogy a cégnél komolyan veszi a MET-et. Az már világos, hogy a 2011 óta tartó gázkereskedelmi modellnek a cég számára nyártól leáldozott. Közben azonban MET a Magyar Telekommal alapított közös magyarországi céget, áram- és gázkereskedelemre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt