Itt a világ legboldogabb országainak listája, mi a száznegyedik helyen vagyunk

Idén is kijött a nagy Világ Boldogság Jelentés, aminek a célja, hogy összeszedje a világ legboldogabb országait. A kutatás mögött meglehetősen nagy munka van, olyan ismert közgazdász sztárok, mint Jeffrey Sachs vagy Richard Layard mellett egy rakás ismert akadémikus, közgazdász és társadalomtudós segít összegyűjteni most már harmadik éve az indikátorokat, hogy megállapítsák, a 158 vizsgált országból melyik a legboldogabb.

Az ötlet emögött az, hogy ne csak olyan sivár és meglehetősen lelketlen tényezők szerint rangsorolják az országok életminőségét, mint mondjuk a GDP-növekedés, hanem ennél életközelibb és emberibb szempontokat is figyelembe vegyenek.

Olyan szempontokat vesznek bele a jelentés elkészítésbe, mint a gazdasági teljesítmény, a szociális támogatás mértéke, az egészséges élet és a várható élettartam, a szabadság, ami az életben hozandó döntéseket illeti és például a társadalmi nagylelkűség.

boldogsag03

Az idei listáról pedig az derült ki, hogy jelenleg a svájciak a legboldogabb nemzet a Földön, letaszítva a csúcsról a dánokat a harmadik helyre. Északi népekkel amúgy tele a toplista csúcsa, a legboldogabb tízből öt ebből a régióból érkezik.

A legboldogabbak persze jellemzően a leggazdagabb országok közül kerülnek ki, azaz Svájc, Izland, Dánia, Norvégia és Kanada van legelöl, ahogy a legutolsó helyre kerülő országok, azaz Togo, Burundi, Szíria, Benin és Ruanda pedig a kifejezetten szegény országok közé tartoznak. De például a Palesztin Hatóság a 108-adik lett, kevéssel lemaradva csak mögöttünk.

boldogsag

Vizsgálták azt is, mennyit változott az adott országok boldogságérzete 2005-2007 és 2012-2014 között. Itt is a nagyobbat zuhant országok között vagyunk, a kilencvenhetedik helyen áll Magyarország.

A teljes jelentés itt olvasható el.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.