Mégsem utasítják ki családostul Magyarországról a húsz éve itt dolgozó Kaya Turant

A húsz éve Magyarországon dolgozó Kaya Turant, feleségét és három gyerekét tavaly utasította ki az országból a  Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) azon az alapon, hogy nem jogosultak tartózkodási engedélyre.

Kaya Turan. Forrás: Helsinki Bizottság Facebook

Mostani döntésében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a BÁH határozatát mint "felülvizsgálatra alkalmatlan" döntést, mivel a hivatal nem tisztázta az elemi tényállást, és nem tett eleget indoklási kötelezettségének sem - mondta Pohárnok Barbara, a Helsinki Bizottság ügyvédje a szervezet közleménye szerint.

"A mai ítélet több tekintetben is kedvező fordulatot jelent - írja a Helsinki a közleményben. -  Más bíró előtt elindult már a három gyerek (kettő közülük itt született, a legidősebb egy éves kora óta él itt) kiutasításának felülvizsgálata is. Ott a bíró kijelentette, bevárja, milyen döntés születik a szülők ügyében, annak fényében dönt majd. De az is kedvező, hogy a megismételt eljárásra utasított BÁH-nak újra meg kell vizsgálnia majd a tartózkodási engedély iránti kérelmüket is. Itt tavalyhoz képest pozitív változás történt: Kaya Turan és felesége most nem egy bedöglött vállalkozás tulajdonosaként, hanem munkavállalóként kér majd tartózkodási engedélyt."

A Turant kiutasító BÁH-nak a Helsinki Bizottság szerint két lehetősége van: vagy belenyugszik a bíróság mai ítéletébe, vagy ha vitatja annak jogszerűségét, a Kúriához fordul.